Participare la Tabăra JUNIOR ASTRONOMER RANGERS 2017

Ediţia a VI-a a Taberei JUNIOR ASTRONOMER RANGERS s-a desfăşurat în perioada 11-16 iulie 2017 în Munţii Măcinului / Fântâna de Leac. Este un proiect educațional ce vizează iniţierea în astronomie, educaţie ecologică şi orientare turistică. Organizator: Școala „Gheorghe Banea” Măcin. Parteneri: Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului Tulcea, Primăria oraşului Măcin, Parohia „Adormirea Maicii Domnului Măcin, Parohia „Sf.Arh.Mihail şi Gavril”, Casa de cultură „Gr.Chiazim” Măcin, Societatea Ştiinţifică „Orion” Tulcea, Asociaţia Astronomică „Sirius” Bârlad. Evenimentul a fost sprijinit de agenți economici locali și părinții elevilor participanți.

Obiective cadru ale proiectului: Însușirea noțiunilor de bază de astronomie; Însuşirea noţiunilor elementare de conservare a unei arii protejate; Cunoaşterea valorilor geologice care pun în valoare zona Măcin, la nivel mondial; Cunoşterea valorilor biologice, identificarea habitatelor specifice şi a speciilor periclitate; Dezvoltarea aptitudinilor de comunicare; Dezvoltarea aptitudinilor privind orientarea turistică.

Preşedintele AAS, prof.Ioan Adam, a participat în calitate de lector, alături de colegii de la Tulcea (prof.Niculae Dobrescu, căpitan Eugen Filipescu), la activităţile de iniţiere a elevilor în domeniul astronomiei: orientarea pe bolta cerească, mânuirea instrumentelor astronomice, observarea activităţii solare, măsurarea diametrului Soarelui, precum şi la organizarea şi derularea probei experimentale şi probei teoretice a concursului organizat la finalul taberei. La activităţile observaţionale au participat nu numai elevii, ci şi părinţii sau rudele acestora. Inedit este faptul că în timpul vizitei efectuate la tabăra JAR, episcopul Tulcii P.S. Dr. VISARION Bălţat a ţinut să observe prin telescop petele solare…

Programul a cuprins prezentări realizate de reprezentanţi ai Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, o drumeţie în Munţii Măcinului, participare la Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Măcin, cu prilejul cinstirii Icoanei Prodromiţa (12 iulie), un concurs de orientare turistică, un concurs de pictură şi grafică şi poezie religioasă, prezentarea unor experimente de fizică (prof.Nicolae Aldea), jocuri sportive, jocuri de tabără, program Karaoke. Se poate spune că toţi tinerii participanţi la Tabăra JUNIOR ASTRONOMER RANGERS sunt câştigători prin aceea că au dobândit deprinderi de orientare în teren, de supraviețuire, de mânuire a instrumentelor astronomice, de lucru în echipă.

Cazarea în corturi a implicat şi activităţi de autogospodărire, de asigurare a conservării unei arii protejate şi de folosire a resurselor naturale. Evenimentul a avut o organizare de excepţie şi a permis elevilor o apropiere de natură, de cunoaştere şi de petrecere utilă şi instructivă a vacanţei de vară. Mulţumim domnului director prof.Narcis Doru Oprescu pentru colaborarea în acest proiect şi pentru momentele frumoase oferite pe parcursul evenimentului!

Cu siguranţă, Tabăra JAR 2017 a contribuit la acumularea de noi cunoştinţe şi deprinderi, de legare a noi prietenii, de promovare turistică a potențialului local al munților Măcinului, de conştientizare a valorilor patrimoniului natural din zona Parcului Naţional Munţii Măcinului. Focul de tabără şi artificiile din ultima seară petrecută în tabără constituie un element în plus al amintirilor frumoase…

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam

GALERIE FOTO: