Quasari. Pulsari. Stele neutronice. Găuri Negre. Supernove

Quasarii

Quasarii sunt  miezuri active de galaxii. Sunt cele mai strălucitoare, rapide şi depărtate corpuri cosmice cunoscute din Univers. Ca şi o stea, un quasar apare ca un punct strălucitor. Quasarul are in dimensiuni cam cât Sistemul Solar.
Unii quasari radiază energie, cât 100 de galaxii gigant.

Pulsarii

Pulsarii sunt stele neutronice care se rotesc şi emit unde radio ce pot fi detectate de pe Pământ ca un impuls. Rata de pulsaţie arată rata de rotire. Cele mai încete se rotesc o dată la 4 secunde, iar cele mai rapide de 30 de ori pe secundă.

Stelele neutronice

Dacă miezul unei stele explodate are între 1,4 şi 3 mase solare, gravitaţia îl comprimă până când protonii şi electronii se unesc formând neutroni.
Acest tip de stea este numita neutronică.

Găurile Negre

Când o stea explodează rămâne în urmă un miez. Dacă are de peste 3 ori masa Soarelui, miezul se contractă într-un punct de volum 0, dar densitate infinită. Câmpul gravitaţional al acestuia este atât de puternic, încât creează în jur o regiune numită gaură neagră; odată întrat în ea, nimic, nici măcar lumina nu mai poate ieşi.

Supernovele

O stea gigant cu o masă de peste 10 ori masa Soarelui îşi încheie viaţa cu o explozie numită supernovă. Explozia este atât de energică, încât poate fi observată de oriunde din Galaxie.

Dacă explozia lasă în urmă un miez de 2, 3 ori masa Soarelui, atunci miezul va forma o stea neutronică.

Dacă este de peste 3 ori masa Soarelui, va forma o gaură neagră.