Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic 2014

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic 2014 evidenţiază beneficiile navigaţiei prin satelit pentru omenire. În 2014 asistăm la dezvoltarea internetului prin multe noi sisteme îmbunătăţite şi noul brand Global Navigation Satellite Systems (GNSS), ca a treia generaţie GPS, Glonass, Beidou şi Galileo. Odată cu creşterea noilor sisteme vedem de asemenea o creştere enormă a aplicaţiilor de navigaţie prin satelit, în navigaţia rutieră, în aviaţie, transport maritim, agricultură, recuperare în caz de dezastru şi multe alte domenii din societate. Şi să nu uităm de receptorul GPS din propriul smartphone, ajutându-vă să vă găsiţi drumul sau localiza locuri în cartierul vostru!

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este o sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei, şi a contribuţiilor acestora la îmbunătaţirea condiţiei umane. Adunarea Generala a ONU a declarat, în anul 1999, ca acest eveniment să aibă loc în fiecare an intre 4-10 Octombrie, sărbatorind astfel lansarea, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti

Asociaţia Astronomică „Sirius” va organiza în cadrul acestui Program următoarele activităţi:

1.“AVANTAJELE SISTEMULUI GPS DE MONITORIZARE ŞI DISPOZITIVELOR DE URMĂRIRE PRIN GPS”

– 4 octombrie, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ioan Adam

Activitatea se va desfăşura sub forma unei mese rotunde în care se vor sublinia avantajele acestui tip de tehnologie pentru securitate şi confort.

2. LANSAREA REVISTEI “PAŞI SPRE INFINIT” NR.31

– 5 octombrie, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ioan Puflea

Activitatea va evidenţia importanţa revistei „Paşi spre infinit” pentru promovarea valorilor culturale şi ştiinţifice în şcoală şi comunitate, creşterea performanţei în educarea tinerei generaţii.

3. „COSMOSUL ÎN DESENELE NOASTRE”

– 7 octombrie, Şcoala Gimnazială “Stroe S. Belloescu” Bârlad

Profesor coordonator: Educ.Diana Scîntei

Preşcolarii din grupa Mijlocie vor vizualiza un filmuleţ cu imagini din Univers, după care vor primi foi de desen şi carioci, creioane colorate şi vor desena exact cum văd ei spaţiul cosmic. Preşcolarii vor fi răsplătiţi cu câte o diplomă pentru munca depusă.

4. “CĂLĂTORIND PRINTRE STELE”

– 9 octombrie, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Costică Toma

Activitatea îşi propune valorificarea disponibilităţilor tehnice şi artistice ale elevilor. Ea se consta în confecţionarea de machete şi realizarea de lucrări de grafică cu tematică astronomică.

5.„CERUL LUNII OCTOMBRIE”

–10 octombrie, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ioan Adam

Se va realiza o sesiune de observaţii vizuale, fotografice şi telescopice a corpurilor cereşti de pe bolta cerească şi a fenomenelor astronomice din octombrie 2014.

        Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam