„Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic 2016”

 Programul „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic” are loc în fiecare octombrie și celebrează contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane. Evenimente legate de știință, tehnologie, inginerie, matematică, evenimente spațiale și STEM sunt desfășurate în perioada 4–10 Octombrie, pentru a comemora două evenimente importante din istoria spațială: 4 octombrie 1957 – Lansarea primului satelit artificial al Pământului „Sputnik 1”;  10 octombrie 1967 – semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea pașnică, moduri de folosire a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

       Săptămâna 4-10 octombrie a fost declarată „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic” ca urmare a Rezoluţiei Adunării Generale a Națiunilor Unite în 1999.

       Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic vizează evenimente realizate de agenții spațiale, companii aerospațiale, școli, planetarii, muzee şi cluburi de astronomie din întreaga lume. Aceste evenimente sincronizate atrag atenția publicului și mass-mediei şi contribuie la conștientizarea beneficiilor educației spațiale. Evenimentele realizate în cadrul SMS pot fi publice sau private.

       În fiecare an, organizatorii selectează o temă pentru a oferi un punct central activităților și evenimentelor care au loc în întreaga lume. Tema pentru 2016: „Teledetecţie: Activarea viitorului nostru,” o temă activă care celebrează eforturile de observare a Pământului din spațiu pentru binele rasei umane. Aceasta înseamnă evidențierea unei serii de misiuni clasice de observare a Pământului, cum ar fi misiunea SUA Landsat, activitatea grupurilor interguvernamentale, cum ar fi GEOSS Grupul pentru observarea Pământului și subliniază aplicațiile, cum ar fi mediul și monitorizarea agriculturii, utilizarea cartografierii terenurilor precum și noile utilizări.

        Activităţile organizate de Asociaţia Astronomică “Sirius” au fost realizate în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad şi Centrul Cultural „Mihai Eminescu” Bârlad:

-Masa rotundă „TELEDETECŢIA ŞI GEODEZIA” – / 4 octombrie, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ivona Măgdăliniş

-Expoziţia „PRIVIŢI CERUL ÎNSTELAT!” -7 octombrie, Centrul Cultural “Mihai Eminescu” Bârlad;   Activitatea face parte din proiectul „Artă în stradă pentru o zi”

Coordonatori: Prof.Ioan Adam,  bibliotecar Geta Modiga / Centrul Cultural “Mihai Eminescu” Bârlad

-Sesiunea de observaţii vizuale, fotografice şi telescopice „CERUL LUNII OCTOMBRIE” –  / 10 octombrie, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ioan Adam

          Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam