„Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic” 2017

De la prima cursă spre Polul Sud și primul zbor solo de-a lungul Atlanticului până la deschiderea unui traseu maritim din Europa spre est, explorările și aventurile ne-au definit întotdeauna existența în calitate de locuitori ai planetei Pământ. Sărbătoarea Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic din 2017 oferă modalități de îmbunătățire a cunoștințelor umane și de conștientizare a beneficiilor clare ale tehnologiei spațiale și a aplicațiilor sale. Acest lucru ilustrează, de asemenea, că potențialul nostru de explorare nu are sfârșit și că cerul nu este limita pentru numeroasele minuni ale descoperirii umane.
Tema din acest an „Explorarea lumilor noi în spațiu” a permis dezbateri în jurul cărora vom explora în continuare Luna, Marte sau alte corpuri aflate mai departe de Terra, pentru a inspira organizatorii de evenimente să deruleze activităţi interesante privind explorarea spațială în școli, universități, centre științifice, cluburi de astronomie, companii și chiar muzee.

Activităţile organizate de Asociaţia Astronomică “Sirius” în 2017 au fost realizate în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Societatea Ştiinţifică „Orion” Tulcea şi Societatea Română pentru Astronomie Culturală, jud.Timiş:

-Expunere şi dialog  „Misiunea Cassini – O misiune spaţială istorică” / 4 octombrie, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ivona Măgdăliniş

Au fost evidenţiate rezultatele excepţionale datorate misiunii Cassinii, multitudinea de premiere aduse de aceasta: comparaţie cu  cele trei alte sonde americane care au survolat Saturn anterior, respectiv Pioneer 11 în 1979 și Voyager 1 și 2 la începutul anilor 1980 (au capturat în principal imagini).

-Seminar interactiv ,,Lumea Marelui Univers” / 5 octombrie,

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad;

Prof. coordonator: Prof.Rica Luchianov

Activitatea a supus dezbaterii ideea unui Univers finit sau infinit, informaţii despre geneza Universului, călătoria în timp şi dimensiunile timpului, prezenţa unor inteligenţe în Marele Univers.

-Observaţii ale cerului nocturn realizate simultan cu parteneri din Timiş – Societatea Română pentru Astronomie Culturală şi Tulcea – Societatea Ştiinţifică „Orion” / 5 octombrie,

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ioan Adam

Vremea nefavorabilă la Bârlad a permis doar observaţii vizuale şi telescopice asupra Lunii.

-Festivitate de premiere în cadrul Concursului Naţional „Excelenţa în astronomia de amatori”  / 7 octombrie,

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ioan Adam

Activitatea a vizat participarea afectivă şi implicarea directă a elevilor cu  preocupări  în  domeniul  astronomiei. Câştigătorii primei ediţii a concursului au primit diplome, trofee, reviste, cărţi şi premii în bani din partea Primăriei şi Consiliului Local Bârlad. Astronomii amatori au o curiozitate naturală pentru lumea înconjurătoare şi pentru felul în care funcţionează lucrurile. Interesul şi inspiraţia lor îi poate conduce la o carieră ştiinţifică de succes.

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam