Şcoala de Vară AAS, ediţia a IV-a

În acest an,  Asociaţia Astronomică “Sirius” a oferit un program special membrilor săi: Şcoala de Vară, ediţia a IV-a. Aceasta a oferit în perioada 10-16 iulie 2015 o alternativă de program în perioada vacanţei elevilor şi a permis socializarea participanţilor (elevi din clasele VI-XI de la diverse unităţi şcolare din Bârlad). Aşa cum au remarcat cei 20 de participanţi, programul a cuprins activităţi interesante şi distractive într-un loc deosebit – Prisaca Dornei, jud.Suceava, cu oameni minunaţi, un loc plin de linişte cu aer curat şi înmiresmat şi un peisaj cu adevărat spectaculos.

În cadrul acestei şcoli de vară elevii au participat la cursuri şi lucrări practice de astronomie şi astrofizică. Activităţile practice coordonate de prof.Ioan Adam şi ing.Ion Onose:  „Gnomonul. Determinarea meridianei locului”, „Clasificarea galaxiilor”, „Determinarea diametrului Soarelui”, „Observarea activităţii solare. Determinarea numărului lui Wolf”, „Stele. Temperatură şi culoare”, „Astrofotografie”, au permis elevilor să demonstreze şi să extindă abilităţile lor, să efectueze experimente, să demonstreze cunoaşterea subiectului, să aplice teoria în practică. Activităţile observaţionale au vizat identificarea constelaţiilor vizibile în această perioadă, observarea telescopică a stelelor duble, obiectelor deep-sky, planetei Saturn. Pentru elevii care vor participa în luna august la Concursul Naţional „Sub cerul astral al Deltei”, activităţile au constituit un ajutor real în ceea ce priveşte pregătirea lor teoretică şi practică.

Programul Şcolii de Vară a mai cuprins: concursul “Numele propriu al corpurilor din Sistemul Solar”, prezentarea misiunii „New Horizons” şi momentului istoric din 14 iulie când sonda spaţială a ajuns în preajma planetei Pluton, activităţi legate de mediu (coordonate de prof.Adrian Dodonete): vizitarea Rezervaţiei Rarău, Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, excursie la Gura Humorului.

Tradiţionalul foc de tabără din ultima seară ne-a sugerat filosofic că organismul uman este o versiune în miniatură a Universului, creat din cele cinci elemente de bază prin intermediul doctrinei principiului ying-yang, iar lansarea lampioanelor a simbolizat expresia speranţei şi a urărilor de bine. La finalul activităţilor, toţi participanţii la ediţia a IV-a a Şcolii de Vară au primit din partea asociaţiei diplome şi diverse suveniruri.

Ne-am simţit extraordinar de bine, tineri şi adulţi, având în vedere spaţiul de cazare, servire masă şi ospitalitatea cu care am fost trataţi. Redăm în continuare impresiile unuia dintre participanţii la ediţia a IV-a: “Şcoala de Vară a fost extraordinară! Nu am avut niciun moment de plictiseală!! Fiecare clipă a fost minunată şi nu am stat deloc. Am învăţat lucruri noi şi ne-am distrat. După părerea mea, Şcoala de Vară a fost cea mai frumoasă şi aventuroasă tabără în care am fost…”

Mulţumim şi pe această cale pentru sprijinul acordat în derularea acestui proiect familiei Ion Onose, ec.Eugen Nichita şi domnului Gabi Săndulescu de la Cony Sat Bârlad.

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam