Concursul „Cassini – Om de ştiinţă pentru o zi”, ediţia 2016-2017

De câţiva ani, NASA (National Aeronautics and Space Administration) şi ESA (European Space Agency) organizează pentru elevii din întreaga lume concursul „CASSINI – SCIENTIST FOR A DAY”.

La acest concurs, elevii, individual sau în grupe de maxim patru, trebuie să scrie un eseu de maxim 500 de cuvinte în care argumentează motivul pentru care ţinta descrisă reprezintă alegerea cea mai bună din perspectiva cercetării ştiinţifice, respectiv a descoperirii de lucruri noi despre Saturn şi despre inelele şi/sau sateliţii săi. Capacitatea de comunicare constituie o parte importantă în a fi om de ştiinţă. În eseul realizat de participanţi au contat în primul rând ideile exprimate. Eseurile au fost redactate în limba engleză şi în limba română.

„ Ţintele” din acest an au fost:

Ţinta 1: „Gheizerele” de gheaţă de la polul sud al satelitului Enceladus

Ţinta 2: Lacurile de pe Titan

Ţinta 3: „Hexagonul” aflat la polul nord al Planetei Saturn

Categoriile de vârstă: 10 – 12 ani (clasele 5-6), 13 – 15 ani (clasele 7-8) şi 16 – 18 ani (clasele 9-12).

Data limită de trimitere a eseurilor a fost 3 aprilie 2017. Eseurile au fost evaluate de către oameni de ştiinţă şi educatori Cassini.

La această ediţie, elevul Andrei Hobinc, clasa a X-a / Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad îndrumat de prof.Ioan Adam – preşedintele Asociaţiei Astronomice „Sirius”, a participat cu lucrarea „Gheizerele” observate de-a lungul „dungilor de tigru“ (ţinta 1) şi a obţinut MENŢIUNE la categoria de vârstă corespunzătoare.

Andrei este un elev la care parametrii definitorii: aptitudine peste medie, motivaţie superioară şi creativitate, îi asigură succesul în diversele competiţii la care participă. Prezenţa la concursul „CASSINI – SCIENTIST FOR A DAY” constituie pentru el o experienţă cu totul excepţională.

Concursul este inclus în calendarul activităţilor cuprinse în cadrul protocolului de colaborare încheiat între ROSA (Agenţia Spaţială Română) și MENCS, nr. 9203/13.04.2016, protocol care are ca obiectiv general asigurarea cadrului formal, funcţional şi eficient, în vederea stimulării și sprijinirii activităţilor legate de educaţia în disciplinele STEM – științe (fizică, biologie, geografie, chimie), tehnologie, inginerie şi matematică în instituțiile de învățământ preuniversitar din România.

***

Sonda Cassini a fost lansată la data de 15 octombrie 1997 din Cape Canaveral. Călătoria sa spre Saturn a durat şapte ani, timp în care a traversat o distanţă de 3,5 miliarde de kilometri. Sonda a intrat pe orbita lui Saturn la data de 30 iunie 2004.

Printre elementele neaşteptate puse în evidenţă în urma misiunii Cassini, se numără şi descoperirea unor condiţii ce pot asigura viaţa pe doi sateliţi ai lui Saturn: Titan, respectiv Enceladus.

După 20 de ani pe orbita lui Saturn, sonda Cassini își va duce la bun sfârșit misiunea, într-un „Mare Final” de la care oamenii de știință așteaptă informații noi și inedite pe măsură ce sonda se va apropia tot mai mult de planetă și în cele din urmă își va găsi sfârșitul pe gigantul gazos.

prof.Ioan Adam, preşedinte Asociaţia Astronomică “Sirius”- Club UNESCO