Fenomene astronomice în luna august
/Datele din acest calendar sunt valabile pentru coordonatele Bârladului/
Latitudine: 46,23°N, Longitudine: 27,67°E
Evenimente
-12/13 august: Maximul curentului de meteori Perseide
Este unul dintre cei mai așteptați curenți de meteori, datorită ratei ridicate de meteori
strălucitori cu trenuri persistente, precum și posibilității de apariție a bolizilor, dar și
evoluției acestuia în timpul verii în emisfera nordică.
Arhive categorie: Comunicate
Formular 230 pentru redirectionarea a 3.5% din impozit
Redirecționați către Asociația Astronomică SIRIUS 3,5% din impozitul pe venit datorat statului! Formularul poate fi depus în anul 2024 până la data de 25 mai.
AAS oferă programe gratuite copiilor de la diverse unități școlare din Bârlad și zona Bârlad și tinerilor bârlădeni, ce generează educație pentru Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics), un punct cheie în pregătirea tinerelor generații pentru viitor. Programele educaționale vizează trei direcții: Știință și cercetare (cu accent pe Astronomie), Protecția Mediului, promovarea principiilor UNESCO.
Poți să ajuți la continuarea și dezvoltarea activității în beneficiul educației, contribuind la plata cheltuielilor administrative, în special chiriei sediului din Str. 1 Decembrie Nr.38 Bârlad, unde se desfășoară activitățile specifice: cursuri de astronomie pentru copii și elevi, activități practice / observaționale, activități de promovare a științei / astronomiei, ședințe și seminarii, activități ale comisiei Eco-SIRIUS, redacției revistei „Pași spre infinit” și suplimentului ASTRO-ART, Școli de Vară, etc.
Susținătorii care aparțin de ANAF Bârlad și nu au timp să se ocupe de depunere, pot trimite formularul 230 completat pe adresa de e-mail prof.adamioan@gmail.com
Completare formular:
* Se completeaza caseta I. Date de identificare a contribuabilului;
* Se semnează în stânga jos a paginii la Semnătură contribuabil.
Suntem extrem de recunoscători pentru șansa oferita tinerilor care vizează performanța și dezvoltarea personală!
Președinte AAS, prof. Ioan ADAM
Un eveniment astronomic captivant: Asteroidul 319 Leona ocultează steaua Betelgeuse
Fenomenul care se produce atunci când un corp ceresc se ascunde în spatele altuia pentru puțin timp, poartă numele de ocultare. Dacă un observator se află în locul potrivit și la momentul potrivit, va observa că obiectul ascuns devine puțin mai slab pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru se poate întâmpla brusc sau treptat. Luna ascunde planete și stele, planetele pot eclipsa stele, iar asteroizii care trec ar putea acoperi pentru scurt timp stele.
Dat fiind numărul foarte mare de asteroizi, este posibil ca cineva de pe Pământ să vadă unul dintre ei eclipsând o stea în orice noapte. Cu toate acestea, datorită dimensiunii lor relativ mici și strălucirii adesea slabe a stelelor pe care le ascund, astfel de apariții sunt de obicei observabile numai cu echipamente sofisticate și foarte sensibile. Continuă să citești
Calendar Astronomic Decembrie 2023
Fenomene astronomice în luna decembrie
/Datele din acest calendar sunt valabile pentru coordonatele Bârladului/
Latitudine: 46,23°N, Longitudine: 27,67°E
Evenimente
01 decembrie – Steaua Pollux / constelația Gemini la 1,6° N de Lună / ora 05:23
01-14 decembrie – Mercur va fi situat chiar deasupra orizontului, la scurt timp după
apusul Soarelui, în prima jumătate a lunii decembrie. Continuă să citești
SMS 2023: Noua generație de sateliți și observarea cerului nocturn
Cercetării spațiale îi datorăm multe și deosebite progrese ale timpurilor moderne. Fără îndoială, Spațiul Cosmic este următoarea frontieră pentru explorarea umană.
Săptămâna Mondială a Spațiului este o sărbătoare internațională a științei și tehnologiei și a contribuției lor la îmbunătățirea condiției umane. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în perioada 4-10 octombrie. Tema pentru 2023 este „Spațiul și antreprenoriatul”. Continuă să citești