Arhive categorie: Comunicate

Proiectul „Expoziția de astrofotografie Priviti cerul înstelat” la final

În Anul European al Tineretului 2022, proiectul Asociației Astronomice SIRIUS „Expoziția de astrofotografie Priviți cerul înstelat” și-a propus facilitarea dobândirii de competențe transversale în domeniul astronomiei și astrofotografiei pentru tineri. Proiectul este finanțat – 22062,86 lei – de Primăria Municipiului Bârlad prin Programul Finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes local pentru anul 2022 – Domeniul: Activități de tineret.

Continuă să citești

Vizionarea eclipsei parțiale de Soare din 25.10.2022

Eclipsele de Soare au loc într-o formă sau alta de cel puțin două ori pe an (pot apărea de până la cinci ori, deși acest lucru este incredibil de rar). În cadrul proiectului „Fenomene astronomice în actualitate”, Asociaţia Astronomică SIRIUS a organizat vizionarea vizuală, telescopică și fotografică a eclipsei parțiale de Soare din 25 octombrie 2022 de pe terasa de la sediul secundar din Str. 1 Decembrie Nr.38. Un lucru deosebit pentru această eclipsă este faptul că în nordul României, eclipsa parțială a fost vizibilă cu acoperirea cea mai mare a Soarelui.

Continuă să citești

Informare de presă Aniversare 21

Asociația Astronomică SIRIUS împlinește astăzi 21 de ani de activitate! În toată această perioadă, comunitatea bârlădeană a câștigat prestigiu prin rezultatele obținute de copii, elevi și studenți din Bârlad în diverse competiții regionale, naționale și internaționale, derularea multor proiecte naționale și internaționale ale asociației, organizarea pentru publicul bârlădean, a unor sesiuni de observații la fenomene precum eclipsele de Soare și de Lună, tranzitul planetelor interioare peste discul Soarelui, maximul curentului meteoric Perseide, premiile naționale obținute de revista semestrială „Pași spre infinit”, interviuri la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Iași, Realitatea TV etc.. Și nu în ultimul rând, desemnarea ca membru al Reţelei Asociaţiilor şi Cluburilor pentru UNESCO a Asociației Astronomice SIRIUS. Continuă să citești