Arhive categorie: Comunicate

Participare AAS la Festivalul Internaţional Astro-Fest 2018

În intervalul 16-21 octombrie 2018, Societatea Astronomică Română de Meteori a organizat la Târgoviște Festivalul Internaţional de Astronomie ASTRO-FEST 2018. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 25 de ani de la înființarea Societății Astronomice Române de Meteori, precum şi Centenarului Marii Uniri. Asociaţia Astronomică „Sirius”-Club UNESCO a fost reprezentată la eveniment de prof. Paul Gîdei / membru al departamentului ştiinţific. Continuă să citești

Participare AAS la „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic” 2018

În fiecare an, Asociația Săptămâna Mondială a Spațiului (WSWA) selectează o temă pentru viitoarea Săptămână a Spațiului Cosmic (WSW) pentru a oferi o atenție deosebită activităților și evenimentelor care au loc în întreaga lume în perioada 4-10 octombrie. Tema Săptămânii Mondiale a Spațiului 2018: „Spațiul reunește lumea”.
Activităţile organizate de Asociaţia Astronomică „Sirius” în 2018 au fost realizate în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad: Continuă să citești

CONCURSUL NAŢIONAL „EXCELENŢA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI” Ediţia a II-a, septembrie 2018 – mai 2019

Concursul Naţional „EXCELENŢA ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI”, ediţia a II-a, este organizat în parteneriat de Asociaţia Astronomică „Sirius”, Societatea Ştiinţifică „Orion” Tulcea, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Primăria şi Consiliul Local Bârlad, sub egida Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO . În vederea susţinerii concursului, organizatorii pot coopta şi alte instituţii în parteneriat sau colaborare.
Scopul concursului constă în:
-stimularea atingerii performanţei în cazul elevilor care activează ca astronomi amatori;
-mediatizarea inventivităţii şi creativităţii elevilor cu preocupări în domeniul astronomiei;
-realizarea unor schimburi de experienţă;
-promovarea valenţelor educative ale astronomiei.

Continuă să citești

Revista „Paşi spre infinit” nr.39

Cu un format tip magazin, revista „Paşi spre infinit” se adresează celor care vor să afle cât mai multe despre fenomenele cosmice şi să călătorească în infinitul cunoaşterii. În acelaşi timp, revista deschide porţile către informaţiile pe care cititorii şi le doresc şi are un caracter educativ.
Revista semestrială de astronomie „Paşi spre infinit” cu un tiraj de 500 de exemplare, apare sub egida Asociaţiei Astronomice „Sirius” şi Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Revista a fost înființată în 1999 din inițiativa și sub conducerea profesorului Ioan Adam. Redactor şef: prof.Rica Luchianov; Redactor şef adjunct: prof.Maria Giuşcă, Flaviana-Florina Tătaru.

Suntem încurajaţi de faptul că cititorii apreciază revista „Paşi spre infinit” şi o parcurg cu mare interes. „Paşi spre infinit” este o revistă cu vizibilitate care înregistează permanent noi autori şi noi rubrici. Articole despre „Paşi spre infinit” au apărut la nivel naţional în „Ziarul Ştiinţelor” şi revista „UZP” (publicaţie editată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România). Premiile obţinute de-a lungul timpului: Titlul de LAUREAT al Concursului Naţional de Reviste şcolare organizat de Ministerul Educaţiei, Premiul de Excelenţă oferit de Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Trofeul de Excelenţă la Concursul Naţional „Anelisse”, evidenţiază importanţa revistei „Paşi spre infinit” pentru promovarea valorilor culturale şi ştiinţifice în şcoală şi comunitate.

Publicaţia este tipărită încă de la primul număr la Editura Sfera & Tipografia IRIMPEX din Bârlad şi se prezintă în condiţii grafice apreciate de cititori.

Din cuprinsul numărului 39:
Editorial: Astronomii amatori contribuie la observațiile științei spațiului; Orientarea pe bolta cerească / Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul al XXI-lea; Ori – Mai are puțin și explodează; Dispariţii de pe harta Lunii; Universul cunoscut şi spaţiul curb; Despre viaţa lui Stephen Hawking, puterea Ştiinţei şi a Exemplului; De la diagrama H-R la bomba atomică nu a fost decât un pas; Povestioare astronomice; HORA FUGIT- Un ceas solar pentru Centenar-; Prezentare la lansarea volumului „Stele şi flori, flori şi stele în universul ştiinţei”, vol.II; Şi ea este astronom / Domnişoare … astronom la București (2); Un test de astronomie observaţională de vară; Uşa (speculaţie metafizică) (2); Vechiul observator astronomic din Comuna Baciu, jud.Cluj; Ştirile AAS; Astronomia şi şcoala / Cerul văzut de MiniAAS / În căutarea unui nou Pământ (16); Credinţele ţăranului român despre cer şi stele. Cerul (27); Jurnalul vizitei tematice la
Chişinău, 5 mai 2018; Cosmopoezii; Astrorebus.
Postere: Activităţi AAS; Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică Gura Humorului/Voroneţ, 2-5 februarie 2018; Participare la Cursul de inițiere în CanSat și Astro Pi – misiuni spațiale pe înțelesul elevilor, Voroneţ, 8-11 februarie 2018; Concursul Regional „Luceafărul”, ediţia a V-a, Bârlad, 24 martie 2018; Luna Mondială a Astronomiei, aprilie 2018; Excursie tematică la Chişinău, 5 mai 2018; Asteroid Day 2018.

Preşedinte AAS, prof.IOAN ADAM