Arhive categorie: Comunicate

Editarea revistei „Pași spre infinit” nr.44

Proiectul Asociației Astronomice SIRIUS de editare a revistei semestriale „Pași spre infinit”, marchează tipărirea numărului 44. Publicaţia este tipărită chiar de la primul număr la Tipografia IRIMPEX Bârlad / Editura „Sfera”, are un tiraj de 500 de exemplare și este realizată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad. Directorul revistei: prof. Ioan Adam; Redactor şef: prof. Rica Luchianov; Redactor şef adjunct: prof. Maria Giuşcă, Flaviana-Florina Tătaru; Secretar general de redacție: prof. Camelia Stoica. Colectivul de redacție și colaboratorii revistei asigură prin multitudinea de articole, jurnale, cosmopoezie, rebus și postere un conținut divers și atractiv pentru toate categoriile de cititori. Continuă să citești

Parteneriat educațional cu Asociația Alegria

Pentru derularea proiectului „Călători în Sistemul Solar”, Asociația Astronomică SIRIUS a încheiat un parteneriat pe o durată de un an cu Asociația Alegria (www.asociatiaalegria.ro), inițiatoarea proiectului, un ONG care se ocupă de educație nonformală.

Parteneriatul vizează asigurarea conținutului științific corespunzător pentru temele ce vor fi abordate, integrarea calendarului astronomic lunar realizat de AAS în materialele proiectului, informațiile oferite de revista „Pași spre infinit”, precum și recomandări în realizarea activităților practice:
25 martie – Universul
8 aprilie – Galaxia
6 mai – Constelațiile
20 mai- Astrul nopții – Luna. Fazele Lunii
10 iunie – Sistemul Solar. Soarele – steaua noastră
24 iunie – Observarea telescopică a bolții cerești
15 iulie – Nava spațială
29 iulie – Viața de astronaut

Felicităm Asociația Alegria pentru deschiderea spre acest domeniu fascinant al cunoașterii! Cunoscutul gânditor antic, Platon, a intuit valoarea cunoașterii Universului pentru evoluția umanității când afirma: „Astronomia obligă spiritul să privească spre cer, și ne conduce din această lume într-o alta.” Sunt foarte puțini tineri cărora nu le place să vorbească despre stele, planete, supernove, sateliți, comete și asteroizi. Astronomia atrage copiii spre științe! Prin activitățile proiectului, copiii vor descoperi că Astronomia ne-a schimbat modul în care înțelegem lumea înconjurătoare, ne dă posibilitatea să privim în trecut, dar, în același timp, impulsionează viitorul omenirii.

Să nu uităm că toate culturile antice au căutat imagini pe cer, folosind stelele ca o pânză pentru povestiri, iar în spatele fiecărei constelații este o poveste, un mit. Elevii implicați în proiect vor realiza că nu există o modalitate mai bună de a învăța cu adevărat astronomie, decât aceea de a observa direct cerul nocturn, cu ochiul liber sau cu ajutorul instrumentelor optice. Orice copil își dorește să devină astronaut și să pășească pe tărâmuri necunoscute din Universul apropiat sau îndepărtat. Să-i ajutăm să-și urmeze visul…

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați pagina de facebook a Asociației Alegria.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM

Formular 230 pentru redirectionarea a 3.5% din impozit

Redirectionati catre Asociatia Astronomica SIRIUS (organizatie care va aniversa in acest an 20 de ani de activitate) 3,5% din impozitul pe venit datorat! Completati si depuneti pana pe 25 mai 2021 formularul 230 (pentru impozitul pe salariu sau pensie peste 2000 lei). Cei care apartin de ANAF Barlad si nu au timp sa se ocupe de depunere, pot trimite formularul 230 pe adresa de e-mail prof.adamioan@gmail.com. E simplu si nu va costa nimic!

-I. Se completeaza caseta Date de identificare a contribuabilului;

-II. Se bifeaza la pct.2 Sustinerea unei entitati non-profit si se scrie procentul

-Se semneaza in stanga jos a paginii la Semnatura contribuabil.

Va multumim pentru sustinerea proiectelor noastre educationale!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [552.47 KB]

 

Calendar Astronomic Ianuarie 2021

Fenomene astronomice în luna ianuarie
/Datele din acest calendar sunt valabile pentru coordonatele Bârladului/
Latitudine: 46,23°N, Longitudine: 27,67°E

Evenimente

02 ianuarie – Pământul la periheliu / ora 15:50. Orbita anuală a Pământului îl va duce la cel mai apropiat punct de Soare, la o distanță de 0,983257 UA. Aceasta marchează momentul în care Soarele apare mai mare pe cer decât în ​​orice altă perioadă a anului și când Pământul primește cea mai mare radiație de la acesta.

03 ianuarie – Luna aproape de steaua Regulus /constelația Leo/ ora 4.

05 ianuarie – Noaptea târziu, până în zori: Luna și steaua Spica
Continuă să citești