Participare AAS la Programul Asteroid Day 2019

Ajuns la a cincea ediţie, Programul „Ziua Asteroidului” coordonat de Agenția Spațială Europeană (ESA) şi desfăşurat sub patronajul ONU (în România, coordonatorul programului este Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – ESERO România), marchează oportunitatea globală de a crește gradul de conștientizare a amenințării și oportunității pe care o reprezintă numeroasele corpuri care traversează spațiul.
La 30 iunie 1908, acum 111 ani, un obiect cu diametrul de 40 de metri a pătruns în atmosfera Pământului şi a produs un eveniment misterios în Tunguska, Siberia. Acesta a fost cel mai semnificativ eveniment de impact din istoria recentă a Pământului.

Tunguska

– După explozie – – În zilele noastre –

Asociaţia Astronomică SIRIUS a organizat în acest an evenimentul „Asteroizii – Adevăr şi consecinţe”, marţi, 2 iulie 2019. La eveniment au participat membri AAS, elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Organizatori: prof. Ioan Adam, prof. Liliana Paraschiv, prof. Ivona Măgdăliniş, laborant Aurica Beciu.
Activitatea a cuprins:
-prezentarea Programului ASTEROID DAY;
-prezentarea caracteristicilor asteroizilor şi exemple de asteroizi;
-sublinierea diferenţei dintre asteroizi şi meteoriţi;

Asteroidul Ida Asteroidul Gaspra

Asteroidul Eros Centura principală de asteroizi

-prezentarea unor proiecte şi experimente NASA şi ESO care vizează prevenirea impactului asteroizilor, misiunea Hayabusa-2, misiunea HERA.
Misiunea ESA Hera pentru apărarea planetară, a fost proiectată pentru a cerceta cel mai mic asteroid explorat vreodată. În astfel cazuri se studiază influența diferitelor materiale de suprafață și se încearcă înțelegerea modului în care procesul de aterizare variază în funcție de proprietățile materialelor diferite, de nivelele de gravitație și de viteză. De exemplu, misiunea japoneză Hayabusa2 care în prezent explorează asteroidul Ryugu, a găsit praf regolit mult mai rar și mai mulţi bolovani decât se așteptau specialiştii.

-dezvoltarea unei tehnici mai eficiente de detectare, urmărire și eliminare a pericolului potenţial al asteroizilor.
Evitarea impactului asteroizilor cuprinde o serie de metode prin care obiectele apropiate de Pământ (NEO) ar putea fi deturnate, prevenind evenimentele de impact distructive. Un impact suficient de mare de către un asteroid sau alte NEO ar determina, în funcție de locația sa de impact, un tsunami masiv, incendii și o “iarnă cosmică” de cauzată, de efectul de blocare a luminii solare de cantitățile mari de praf de rocă pulverizată și alte resturi ce se ridică în stratosferă.
O ciocnire între Pământ și un asteroid de aproximativ 10 km în urmă cu 66 de milioane de ani în urmă, se crede că a produs Craterul Chicxulub și extincția din cretacic-paleogenic, ce a condus la dispariția dinozaurilor.
În timp ce șansele unei coliziuni majore nu sunt mari pe termen scurt, există o mare probabilitate ca în cele din urmă un asemenea eveniment să se întâmple dacă nu se iau măsuri de apărare. Evenimente astronomice recente – cum ar fi asteroidul din Chelyabinsk, împreună cu numărul tot mai mare de obiecte ce pot deveni periculoase pentru Pământ, au atras atenția asupra acestor amenințări.

Prof.IOAN ADAM
preşedinte Asociaţia Astronomică „Sirius” – Club UNESCO
consul spaţial ESERO