Activităţi AAS în cadrul Programului „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic” 2017

Asociaţia Astronomică „Sirius” va sărbători şi în acest an „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic”.

World Space Week (Săptămâna Mondială a Spaţiului) declarată de ONU, 4-10 octombrie, este cel mai mare eveniment spaţial anual de pe Pământ. Printr-o săptămână sincronizată a evenimentelor spațiale globale, Programul WSW inspiră eficient elevii și educă publicul în ceea ce priveşte importanţa spațiului. În fiecare an, Asociația Săptămâna Mondială a Spațiului (WSWA) selectează o temă pentru viitoarea Săptămână a Spațiului Cosmic (WSW) pentru a oferi o atenție deosebită activităților și evenimentelor care iau loc în întreaga lume în perioada 4-10 octombrie. Tema Săptămânii Mondiale a Spațiului 2017: „Explorarea lumilor noi în spațiu”. Tema Săptămânii Mondiale a Spaţiului 2017 este o temă orientată spre exterior care servește pentru a inspira lumea. Acesta pune în valoare misiuni de astrobiologie ca New Horizons (prima misiune a NASA la planeta Pluton și Belt Kuiper); (proiectul NASA pentru a facilita explorarea spațială a de lungă durată a unor lumi noi) și eforturile specialiştilor de la New Space, cum ar fi Space X (proiecte de tehnologie spațială revoluționară cu scopul final fiind de a permite oamenilor să locuiască pe alte planete, cum ar fi Marte) și alte entități cu o viziune de explorare și utilizare a resurselor extraterestre, cum ar fi metalele din asteroizi, apa din Lună și energia solară nelimitată în orbita Pământului. Tinerii din întreaga lume sunt încântați de ideea de a explora lumi noi în spațiu. Săptămâna Mondială a Spaţiului 2017 va stimula interesul pentru învățare, astfel încât ei să devină exploratorii de mâine ai spațiului cosmic. Tema din acest an se va concentra pe explorarea umană și robotică a noilor lumi în spațiu, inclusiv a planurilor interesante ale guvernelor și a sectoarelor private.

Profesorii pot descărca activități de spațiu educațional de la agenții spațiale importante, alte organizații spațiale și de pe site-ul World Space Week pentru a inspira elevii în perioada Săptămânii Mondiale a Spațiului. Posterul Săptămânii Mondiale a Spaţiului 2017 este realizat de renumitul artist spațial Pat Rawlings. Lucrarea de artă, prezentând un om care păşeşte pe Marte, sugerează tema aleasă pentru acest an.

În cadrul Programului WSW, activităţile vor fi organizate în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad:

-Expunere şi dialog „Misiunea Cassini – O misiune spaţială istorică” / 4 octombrie, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ivona Măgdăliniş

Se vor evidenţia rezultatele excepţionale datorate misiunii Cassinii, multitudinea de premiere aduse de aceasta: comparaţie cu cele trei alte sonde americane care au survolat Saturn anterior, respectiv Pioneer 11 în 1979 și Voyager 1 și 2 la începutul anilor 1980 (au capturat în principal imagini).

-Seminar interactiv ,,Lumea Marelui Univers” / 5 octombrie,

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad;

Prof. coordonator: Prof.Rica Luchianov

Activitatea va supune dezbaterii ideea unui Univers finit sau infinit, informaţii despre geneza Universului, călătoria în timp şi dimensiunile timpului, prezenţa unor inteligenţe în Marele Univers.

-Observaţii ale cerului nocturn realizate simultan cu parteneri din Timiş – Societatea Română pentru Astronomie Culturală şi Tulcea – Societatea Ştiinţifică „Orion” / 5 octombrie,

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ioan Adam

Este o activitate realizată în premieră de parteneri în care se vor organiza trei puncte de observare. Începând cu ora 20 se vor face observaţii vizuale, telescopice şi fotografice asupra planetei Saturn, Lunii, unor stele duble, obiecte Messier şi meteori.

-Festivitate de premiere în cadrul Concursului Naţional „Excelenţa în astronomia de amatori” / 7 octombrie,

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad

Profesor coordonator: Prof.Ioan Adam

Activitatea vizează participarea afectivă şi implicarea directă a elevilor cu preocupări în domeniul astronomiei. Câştigătorii primei ediţii a concursului vor primi diplome şi premii din partea organizatorilor. Astronomii amatori au o curiozitate naturală pentru lumea înconjurătoare şi pentru felul în care funcţionează lucrurile. Interesul şi inspiraţia lor îi poate conduce la o carieră ştiinţifică de succes.

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam