Alerte de erupție solară

Dintre petele solare mari de astăzi 16 iuliie 2022, cel puțin două: AR3057 și AR3058, reprezintă o amenințare pentru erupții puternice. Meteorologii NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) estimează o șansă de 45% de erupții de clasa M și o șansă de 10% de erupții X pe 16 iulie.

Fotografiile realizate astăzi de Vlad Alexandru Lazanu, Bogdan Constantin Lazanu și Alexandru Stoica – membri ai Asociației Astronomice SIRIUS cu ajutorul Telescopului CORONADO SolarMax III 70 mm Double Stack și camerei ZWO-ASI 485 prevăzută cu Filtru UV-IR cut Baader, surprind un gigantic canion de foc în atmosfera Soarelui.

Mulțumim și cu această ocazie fraților Lazanu pentru că, venind la Bârlad în vizită la părinți, și-au făcut timp și pentru o vizită la Asociația SIRIUS pentru a oferi asistență în baza experienței lor îndelungate în domeniul astrofotografiei!

Centrul de alertă meteorologică spațială trimite notificări instantanee prin mesaje text SMS, precum și prin intermediul unui mesaj de e-mail cu erupții solare puternice, CME-uri care se îndreaptă pe Pământ, furtuni geomagnetice și multe altele. Alertele de vreme spațială sunt grozave pentru: Fotografii din natură care doresc să surprindă aurora nordică; Operatorii radio și furnizorii de servicii de urgență care doresc cele mai recente informații despre condițiile de propagare radio; Piloți și controlori de trafic aerian care au nevoie de o cunoaștere a situației radiațiilor; Oricine este interesat de efectele vremii spațiale asupra sănătății.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM