Aniversare Apollo17 și generația Artemis

Aniversăm pe 7 decembrie 2022, 50 de ani de când ne-am întors ultima dată pe Lună. Apollo 17 (7-19 decembrie 1972) a fost misiunea finală a Programului Apollo al NASA, a șasea și ultima misiune care a aterizat efectiv pe cel mai apropiat corp ceresc de noi.

Echipajul: Eugene A. Cernan, Comandant; Harrison H. Schmitt, pilot al modulului lunar; Ronald E. Evans, pilot al modulului de comandă.
Echipa de rezervă: John W. Young, commandant; Charles M. Duke Jr., pilot al modulului lunar; Stuart A. Roosa, pilot al modulului de comandă.

Misiunea a fost finală dintr-o serie de trei misiuni de tip J planificate pentru Programul Apollo. Aceste misiuni de tip J pot fi diferențiate de misiunile anterioare din seriile G și H prin capacitatea hardware extinsă, o capacitate științifică mai mare de încărcare utilă și prin utilizarea vehiculului itineran lunar alimentat de baterii sau LRV.

Locul de aterizare lunară a fost zona muntoasă și valea Taurus-Littrow. Acest sit a fost ales pentru Apollo 17 ca o locație în care ar putea fi găsite pietre atât mai vechi, cât și mai tinere decât cele returnate anterior din alte misiuni Apollo, precum și din misiunile Luna 16 și 20.
Obiectivele științifice ale misiunii Apollo 17 au inclus topografie geologică și prelevarea de probe de materiale și caracteristici de suprafață într-o zonă preselectată a regiunii Taurus-Littrow; desfășurarea și activarea experimentelor de suprafață; desfășurarea de experimente în zbor și sarcini fotografice în timpul orbitei lunare și a coastei transterestre. Aceste obiective au inclus experimente desfășurate, cum ar fi pachetul Apollo Lunar Surface Experiments, sau ALSEP, cu un experiment cu fluxul de căldură; profilarea seismică lunară, sau LSP; gravimetru de suprafață lunară, sau LSG; experimentul de compoziție atmosferică lunară, sau LACE; ejectare lunară și meteoriți, sau LEAM. Misiunea a inclus, de asemenea, prelevarea de probe lunare și experimente orbitale lunare. Experimentele biomedicale au inclus experimentul Biostack II ((studiul efectelor biologice ale particulelor cosmice grele individuale cu pierderi de energie înaltă (HZE) care nu sunt disponibile pe Pământ; studierea influenței factorilor suplimentari de zbor spațial; pentru a obține unele cunoștințe despre mecanismul prin care particulele de HZE dăunează materialelor biologice; pentru a obține informații despre spectrul de încărcare și energie al ionilor cosmici din navă spațială; pentru a estima pericolele de radiație pentru om în spațiu) și experimentul BIOCORE (Experimentul cu raze cosmice biologice a avut obiectivul științific principal de a determina dacă particulele grele de raze cosmice rănesc creierul, ochii, pielea și alte țesuturi. Experimentul a constat dintr-un grup de șoareci de buzunar, cu detectoare de raze cosmice plantate sub scalp, care au zburat la bordul Modulului de comandă Apollo 17 într-un container special.)

Apollo 17 a găzduit primul om de știință-astronaut care a aterizat pe Lună: Harrison Schmitt. A fost înființată a șasea stație de cercetare automatizată. Vehiculul rover lunar a parcurs un total de 30,5 kilometri. Timpul de ședere la suprafața Lunii a fost de 75 de ore, iar timpul de orbitare lunară de 17 ore. Astronauții au adunat 110,4 kilograme de material.
Există o legătură esențială între prima generație de exploratori lunari din Programul Apollo și generațiile viitoare care vor explora Luna și nu numai, începând cu Artemis. De când aceste probe au fost colectate, NASA a continuat să studieze cel mai apropiat vecin al Pământului prin misiuni precum Lunar Reconnaissance Orbiter și acum are o cantitate incredibilă de date despre suprafața, mediul și compoziția Lunii. Prin Programul Artemis, agenția va trimite o suită de noi instrumente științifice și demonstrații tehnologice pentru a studia Luna înainte de aterizarea astronauților pe suprafața Lunii până în 2025 și de a stabili o prezență susținută până în 2028.
Nava spațială Orion, aparținând NASA, a reintrat în zona de gravitație a Lunii în drumul său de întoarcere pe Pământ. Nava spațială călătorește în prezent în cadrul misiunii Artemis I în jurul Lunii, iar această etapă marchează un punct important în călătoria de întoarcere, deoarece Luna devine principala forță gravitațională care acționează asupra navei spațiale. Orion a intrat în sfera de influență lunară, sâmbătă, 3 decembrie 2022, când nava spațială s-a aflat la puțin sub 40.000 de mile de suprafața Lunii. Ea va continua acum să călătorească în această sferă de influență până marți, 6 decembrie, când va ieși și se va întoarce spre Pământ.

Scopul acestei misiuni actuale fără echipaj, este să testeze nava spațială Orion și noile echipamente, cum ar fi racheta Space Launch System. Viitoarea misiune Artemis III își propune să aducă astronauți pe suprafața Lunii.

Emblema Apollo 17 cu imaginea zeului grec Apollo, vulturul Americna, numele misiunii și numele astronauților

Astronautul Apollo 17, Gene Cernan, se pregătește să colecteze probele 73001 și 73002.

Nava spațială ORION

Fotografie a suprafeței Lunii realizată de nava spațială ORION

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM