Constelaţii zodiacale

Zodiacul este acea regiune a sferei cereşti care are forma unui brâu ce este situat de o parte şi de alta a Eclipticii. Ecliptica este cercul de pe sfera cerească pe care Soarele se mişcă, în mod aparent, într-un interval de un an (spunem se mişcă aparent, deoarece în realitate, Pământul se învârte în jurul Soarelui).

O clasificare a constelaţiilor se face şi după poziţia pe care o ocupă fiecare constelaţie în raport cu zodiacul.. Dacă vom observa într-un interval de un an mişcarea aparentă a Soarelui pe bolta cerească, vom constata că are în fundal succesiv anumite constelaţii. Astronomii antici au numit aceste constelaţii „constelaţii zodiacale”.

Cele 13 constelaţii zodiacale sunt intersectate de ecliptică.Luna şi planetele se deplasează deasemenea în dreptul acestor constelaţii, pentru că orbitele lor se află aproximativ în acelaşi plan cu orbita Pământului. În timp ce Soarele se deplasează pe bolta cerească aproximativ 1° pe zi, Luna face circa 12° / zi.

Constelaţii zodiacale sunt: Pisces, Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpius, Sagittarius, Capricornus, Aquarius, Ophiucus. Toate au primit nume pe la anul 600 î. Hr, dar unele sunt mult mai vechi.

Nu putem vedea când Soarele se află în dreptul unei constelaţii, pentru că ziua nu putem vedea stelele. În schimb, dacă am fi pe Lună (unde nu există atmosferă), am vedea Soarele şi constelaţia zodiacală din acel moment.