Echipa SIRIUS a descoperit încă doi asteroizi în Campania IASC

Marea majoritate a asteroizilor cunoscuți se găsesc în principala centură de asteroizi, între orbitele planetelor Marte și Jupiter, unde s-a estimat că există între 1,1 și 1,9 milioane de asteroizi mai mari de 1 kilometru în diametru și milioane de asteroizi mai mici.

Există o serie de telescoape profesionale dedicate găsirii oricăror asteroizi care traversează orbita Pământului și, prin urmare, pot reprezenta un pericol de impact. Dată fiind importanța deosebită a identificării asteroizilor, International Astronomical Search Collaboration (IASC) derulează un program care oferă date astronomice de înaltă calitate cetățenilor din întreaga lume dornici să activeze ca oameni de știință.

Echipa SIRIUS a înregistrat un rezultat deosebit în Campania de căutare asteroizi din cadrul programul IASC. În campania din perioada 28 februarie – 24 martie 2022, echipa formată din Vlad Alexandru Lazanu și Bogdan Constantin Lazanu și coordonată de prof. Ioan Adam, a descoperit încă doi asteroizi din Centura Principală. Aceștia au primit codul 2022 DU14 și 2022 EB12, conform anunțului primit pe data de 16 decembrie 2022 de la International Astronomical Search Collaboration. În momentul de față, numărul total al asteroizilor descoperiți de echipa SIRIUS este 5, primii 3 asteroizi fiind descoperiți în 2020 și 2021.

Participanții la o campanie IASC utilizează imaginile furnizate de Institutul pentru Astronomie (IfA) de la Universitatea din Hawaii și programul Astrometrica. Prima observație originală a unui nou asteroid, reprezintă o detectare preliminară. Asteroidul trebuie observat a doua oară în următoarele 7-10 zile. Dacă este, atunci detectarea este schimbată în starea provizorie de către Minor Planet Center (MPC). Descoperirile de asteroizi cu statut provizoriu sunt menținute în baza de date MPC timp de mulți ani, până când există un număr suficient de observații pentru a determina pe deplin orbita. Acest proces durează de obicei 6-10 ani, moment în care asteroidul este numerotat și catalogat de Uniunea Astronomică Internațională. Asteroizii numerotați pot fi numiți după descoperitorii lor.

Felicităm pe Vlad Alexandru Lazanu și Bogdan Constantin Lazanu, astronomi amatori experimentați în domeniul astrofotografiei și căutării asteroizilor, membri AAS ce îşi urmează pasiunea pentru astronomie din copilărie!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [388.21 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [388.22 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [387.49 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [387.49 KB]