Editarea revistei „Pași spre infinit” nr.44

Proiectul Asociației Astronomice SIRIUS de editare a revistei semestriale „Pași spre infinit”, marchează tipărirea numărului 44. Publicaţia este tipărită chiar de la primul număr la Tipografia IRIMPEX Bârlad / Editura „Sfera”, are un tiraj de 500 de exemplare și este realizată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad. Directorul revistei: prof. Ioan Adam; Redactor şef: prof. Rica Luchianov; Redactor şef adjunct: prof. Maria Giuşcă, Flaviana-Florina Tătaru; Secretar general de redacție: prof. Camelia Stoica. Colectivul de redacție și colaboratorii revistei asigură prin multitudinea de articole, jurnale, cosmopoezie, rebus și postere un conținut divers și atractiv pentru toate categoriile de cititori.

Din cuprinsul numărului 44:
ORIENTAREA PE BOLTA CEREASCĂ / Misiunea pe termen lung OSIRIS-REx; Editorial / ISS a împlinit 20 de ani; Jurnal astronomic. Vânătoarea de „stele căzătoare”; GALAXIILE; Două ipoteze de explicare a generării fulgerului obişnuit şi a celui globular; Planete cu atmosferă locuibilă; Jules Verne și Astronomia; MIȘCAREA APARENTĂ A SOARELUI ÎN SISTEM GEOCENTRIC (PE SFERA CEREASCĂ GEOCENTRICĂ); Cu ochii spre cerul plin de stele – Comete și meteori (2); Analema lui Vitruviu (I); Realizarea prin autodotare a unui celostat pentru observații solare; Astronomie în pandemie; CONCURSUL REGIONAL LUCEAFĂRUL, ediția a VI-a; Rezultat excepțional la Proiectul ERATHOSTENE 2020; Primul asteroid descoperit de membrii AAS; Universul evoluează? Dar ce-i treaba mea? (1); Ştirile AAS; AAS NEWS; ASTRONOMIA ŞI ŞCOALA / Cerul văzut de MiniAAS / În căutarea unui nou Pământ (21); Călător prin orașul lui Johannes Hevelius; „Olimpicii să calculeze”; Cosmopoezii; Astrorebus.

Postere: Adunarea Generală AAS; Proiectul educațional „Tabăra de lângă casă” (2); Activități observaționale; Festivitatea de premiere – Concursul Regional „Luceafărul”; Participare la Proiectul Internațional Erathostene 2020; Participare la Programul Internațional Săptămâna Mondială a Spațiului 2020.

În cadrul preocupărilor naționale ce vizează promovarea astronomiei, salutăm cu această ocazie apariția primului număr al revistei online pentru public ASTRONOMIE, editată de Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timișoara. Revista cuprinde articole de popularizare din domeniul astronomiei observaționale, culturale, educație, noutăți (preluate din articole științifice), evenimente naționale și locale. Colectivul de redacție este format din membrii SRPAC dar și colaboratori externi de la alte cluburi, organizații sau muzee. În primul număr al revistei a fost publicat și articolul „Educația și Astronomia în România”, semnat de președintele Asociației Astronomice SIRIUS.

prof. Ioan ADAM