Participarea României la ediţia din 2003 a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie organizată la Stockholm (Suedia), a constituit prima experienţă internaţională din acest domeniu fascinant al călătoriilor spre cele mai tainice profunzimi ale Universului. Olimpiada stimulează elevii capabili de performanţă şi poate fi un început în alegerea carierei. Academicianul Michael Gavrilov (Rusia), Preşedintele Comisiei de Organizare a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, a subliniat pe 20 octombrie 2019 la festivitatea de deschidere a OIA de la Piatra Neamţ, faptul că nu toţi participanţii la această olimpiadă devin astronomi, dar cei care au concurat la această competiţie vor fi mereu alături de Astronomie.
Olimpiada nu este un scop în sine, dar este o şcoală pentru participanţi (unii dintre ei la mai multe ediţii), o „bornă” care marchează drumul acestor tineri talentaţi şi pasionaţi de astronomie. Am avut plăcerea să rememorez la Piatra Neamţ începuturile participării ţării noastre la OIA cu dr. în astrofizică Ruxandra Toma, cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române. A activat cu multă pasiune în cadrul centrului de pregătire pentru astronomie de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad şi s-a numărat printre laureaţii primei Olimpiade Naţionale de Astronomie (decembrie 2001, Bacău), considerată însă semioficială!
Deoarece nu s-a acţionat corespunzător pentru asigurarea participării României la Olimpiada Internaţională de Astronomie, Ruxandra nu a avut şansa de a participa la OIA din 2002 organizată la Nizhnij Arkhyz (Caucazul de Nord). Din fericire, dr. în matematică Vlad-Dumitru Mărgărint (predă în momentul de faţă la Universitatea Americană din Shanghai, China), a participat cu rezultate deosebite la câteva ediţii ale olimpiadelor din domeniul astronomiei şi astrofizicii. Iată câteva din exemplele ce privesc promovarea valorilor româneşti, tineri care şi-au reprezentat ţara la acest nivel internaţional şi au demonstrat talent şi pasiune.
La acestă ediţie au participat elevi din Bangladesh, Bulgaria, China, Cehia, India, Italia, Kazakhstan, Coreea, Lituania, Malaezia, Moscova Land, Nepal, România, Rusia, Sri Lanka, Suedia, Thailanda, Ucraina, SUA, Vietnam. Festivitatea de deschidere s-a desfășurat la Sala Polivalentă, duminică 20 octombrie. Oaspeţii au vizitat două expoziţii pe hol, au urmărit şi apreciat discursurile oficialităților, momentele artistice, un flash-mob, prezentarea echipajelor din fiecare țară, un foc de artificii de scenă.
Vremea a fost deosebit de favorabilă pe toată perioada olimpiadei, astfel încât proba observaţională pe cer s-a putut desfăşura, spre bucuria participanţilor.
Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 26 octombrie 2019, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. În urma evaluării la cele trei probe (teoretică, observaţională, analiza datelor), au obţinut medalia de aur participanţi din următoarele echipe:
– la categoria alfa (juniori – elevi cu vârsta până în 15 ani): India (1), Bulgaria (1), Coreea (2), Rusia (1), Thailanda (1);
– la categoria beta (seniori – elevi cu vârsta până în 18 ani): Moscova Land (1), România (2), Rusia (2).
Echipa României a fost reprezentată de trei elevi la categoria juniori și patru elevi la categoria seniori care au obținut 2 medalii de aur, 4 medalii de argint și 1 medalie de bronz.
Medalie de aur:
Ardeleanu George Cristian / Liceul Internațional de Informatică București;
Hărăbor Daria -Teodora / Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați
Medalie de argint:
Grosu Teodor Ionuț / Colegiul Național Gheorghe Vrânceanu, Bacău;
Sîrghi Dragoș-Andrei / Colegiul Național „Ștefan Cel Mare”, Suceava;
Țiripa Adrian-Marian / Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Brăila;
Tuș Traian-Rareș / Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Baia Mare;
Medalie de bronz:
Pascal Flavia-Cristina / Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț.
Elevul Țiripa Adrian-Marian a obţinut și o diplomă specială pentru cel mai bun rezultat la proba observațională.
Echipa României a fost coordonată de profesorii Oniciuc Grigoruță de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț și Stoian Lucian de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
Pentru oaspeți au fost organizate excursii în care au vizitat zona Târgu Neamț cu Cetatea Neamțului, Parcul Natural Vânători-Neamț, au asistat la o demonstrație ecvestră la Timișești, zona Lacul Izvoru Muntelui – Cheile Bicazului și municipiul Piatra Neamț.
Domnul prof. Mihail Sandu, membru al Comisiei centrale de evaluare, a oferit participanţilor, membrilor Comisiei şi colegilor care au preocupări în domeniul astronomiei, volumul ASTRONOMIE ŞI ASTROFIZICĂ. TEME ŞI PROBLEME pentru OLIMPIADE şi CONCURSURI (Editura Didactică şi Pedagogică S.A., 2019).
Un moment emoţionant pentru mine la constituit întâlnirea cu domnul Vaestenberg, team leader Suedia la ediţia 2003 a OIA. Evenimentul de la Piatra Neamţ a oferit ocazia unui remember al primei noastre participări internaţionale la OIA şi un schimb de impresii ce dovedesc o prietenie deosebită.
Ediţia a XXIV-a a OIA a avut o organizare excepţională şi a propus activităţi care au promovat tradiţiile şi valorile culturale, carte de vizită pentru România europeană. Felicitări organizatorilor, elevilor, profesorilor îndrumători, membrilor comisiei de evaluare şi tuturor celor care au contribuit la succesul manifestării de la Piatra Neamţ înscris în Cartea de Onoare a C.N. „Petru Rareş” şi Olimpiadei!
Mult succes participanţilor la ediţia a XXV-a a OIA ce se va desfăşura în localitatea Matera din Italia!
Preşedinte AAS, prof. IOAN ADAM