Eveniment astronomic – o conjuncţie super-strânsă

Doriți să vedeți conjuncția super-strânsă a planetelor Mercur și Marte înainte de răsăritul Soarelui pe 16 septembrie 2017? Locuitorii din emisfera nordică au o șansă bună să vadă perechea strânsă de planete. Sâmbătă 16 septembrie, înainte de zori, va fi văzută o lună subțire deasupra planetelor Venus, Marte și Mercur. Steaua Regulus (constelaţia Leo) se află între Venus și Mercur.

Luna aflată în creştere va fi deasupra planetei Venus și stelei Regulus şi pe 17 septembrie. Regulus și Venus vor fi cel mai aproapiate în dimineața zilei de 20 septembrie.
Există şanse bune de a observa planeta Mercur în apropierea orizontului înainte de răsăritul Soarelui. Cu circa 70 de minute înainte de răsăritul Soarelui, Mercur va fi aproape în linie cu Luna și Venus. Mercur este cam de 8 ori mai strălucitor decât steaua Regulus – deci poate fi vizibil chiar și după ce Regulus se estompează. Un binoclu poate fi oricând la îndemână pentru căutarea planetei Mercur.
Deși planeta Marte se află foarte aproape de planeta Mercur pe bolta cerească, Planeta Roșie este considerabil mai puţin strălucitoare decât planeta Mercur. Mercur este de aproximativ 12 ori mai strălucitor decât Marte, dar un binoclu vă permite să vedeți planeta Marte în același câmp binocular cu planeta Mercur.

Imaginea cu Luna și planeta Venus va fi spectaculoasă în dimineața zilelor de 17 și 18 septembrie. Dacă cerul va fi senin și orizontul estic liber, puteți chiar să „prindeți” pe Mercur și Marte sub Lună și Venus. Veţi observa aşadar trei planete odată! Mult succes!

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam