Informare de presă Aniversare 21

Asociația Astronomică SIRIUS împlinește astăzi 21 de ani de activitate! În toată această perioadă, comunitatea bârlădeană a câștigat prestigiu prin rezultatele obținute de copii, elevi și studenți din Bârlad în diverse competiții regionale, naționale și internaționale, derularea multor proiecte naționale și internaționale ale asociației, organizarea pentru publicul bârlădean, a unor sesiuni de observații la fenomene precum eclipsele de Soare și de Lună, tranzitul planetelor interioare peste discul Soarelui, maximul curentului meteoric Perseide, premiile naționale obținute de revista semestrială „Pași spre infinit”, interviuri la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Iași, Realitatea TV etc.. Și nu în ultimul rând, desemnarea ca membru al Reţelei Asociaţiilor şi Cluburilor pentru UNESCO a Asociației Astronomice SIRIUS.

Alături de componenta didactică constând în cursuri și activități practice / observaționale organizate pentru elevi, se remarcă și componenta aplicativă, membrii asociației participând la campanii pentru descoperirea de asteroizi în cadrul programului organizației International Astronomical Search Collaboration (IASC), campanii de observare a curenților de meteori finalizate prin rapoarte adresate Organizației Internaționale de Meteori, concursul Cassini – Om de știință pentru o zi organizat de NASA și Agenția Spațială Europeană, proiecte internaționale precum „Moon Camp”, „ERATHOSTENES”, concursul național „Excelența în astronomia de amatori”, concursul regional „LUCEAFĂRUL”, derularea proiectului „Expoziția de astrofotografie Visând la aștri” etc.

Organizația a întâmpinat o serie provocări, dar membrii săi și-au continuat faptele bune menite să contribuie la dezvoltarea personală a tinerilor. În prezent, asociația derulează programele și proiectele educaționale la sediul secundar din Bârlad, Str. 1 Decembrie Nr.38. Deoarece astronomia este un subiect atractiv pentru educație, merită să dezvoltăm la copii dorința de a descoperi tot ceea ce îi înconjoară, atât pe Pământ, cât și în spațiul cosmic. Astrele s-au aliniat, astfel că recent s-a deschis perspectiva unui parteneriat cu „Centrul Educațional YES” Bârlad.
LA MULȚI ANI membrilor, partenerilor colaboratorilor și sponsorilor AAS!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM