Informare de presă Astro-Vacanța

Astronomia modernă este o realizare supremă a civilizației umane, care stârnește curiozitatea copiilor și îi inspiră pe adolescenți să aleagă o carieră în știință și tehnologie. Din această perspectivă, Asociația Astronomică SIRIUS derulează de câțiva ani un program educațional inovator, gratuit, de învățare activă, conceput pentru a oferi elevilor posibilitatea de a crea modele mentale ale conceptelor din astronomie, folosind instrumente simple, de casă. Prin metoda științifică de cunoaștere, elevii privesc drumul spre adevăr nu dinafară, ci dinăuntru, ghidat de îndrumător. Aceste activități secvențiale, practice, ajută elevii să vadă cum se obțin cunoștințele științifice. Elevii au ocazia să pună atât întrebări despre astronomie, cât și întrebări științifice generale și să discute despre cariere.

Proiectul educațional „Tabăra de lângă casă” își propune să trezească din nou interesul pentru știință în rândul tinerelor generații prin astronomie și noile tehnologii. printr-o serie de ateliere organizate în perioada vacanţei de vară. Participanții la proiectul Asociației Astronomice SIRIUS, au ocazia la ediția din 2022 care a debutat pe 15 iunie, să facă observații reale cu instrumentele și echipamentele din dotarea AAS, în cadrul sesiunilor de vizualizare a cerului pe timp de noapte, precum și a sesiunilor de observare a activității solare.

Activitățile pe care le realizăm sunt practice și includ identificarea constelațiilor și a stelelor mai strălucitoare, determinarea distanțelor relative și dimensiunilor unghiulare ale Soarelui și Lunii, observarea fazelor Lunii, a planetelor și sateliților acestora, determinarea latitudinii locului de observare, determinarea razei Pământului cu ajutorul gnomonului, utilizarea lentilelor și oglinzilor pentru obținerea imaginilor cu ajutorul telescoapelor. Pentru unii copii, este pentru prima dată când s-au uitat printr-un telescop.

Ne bucură participarea acestor copii la o activitate științifică pe care o apreciază că este plăcută și de înțeles. Dorind să învețe mai multe despre astronomie, copiii din clasele 3 – 8 și-au crescut interesul pentru știință. Aprecieri părinţilor care sprijină parteneriatul cu Asociația SIRIUS pentru un obiectiv comun – binele copilului!
Așteptam participarea și altor elevi din Bârlad, indiferent de unitatea școlară, dar interesați de dezvoltarea personală, la activitățile care se vor desfășura până la sfârșitul lunii august la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM