Informare de presă O nouă campanie de căutare asteroizi cu participare AAS

Echipa Asociației Astronomice SIRIUS s-a implicat într-o nouă campanie de căutare asteroizi condusă și gestionată de International Asteroid Search Campaign (IASC) ce s-a desfășurat în perioada 1 – 26 iulie 2021. O „campanie” este un eveniment de o lună în care echipele caută asteroizi.

Seturile de imagini pentru campaniile de căutare a asteroizilor sunt furnizate de Institutul pentru Astronomie (IfA) de la Universitatea din Hawaii. Având în vedere cerul senin și întunecat, IfA folosește telescopul Pan-STARRS de 1,8 m situat pe Haleakalā pentru a obține imagini de-a lungul eclipticii în care se găsesc majoritatea asteroizilor. Participanții fac descoperiri importante ale asteroizilor centurii principale (MBA) și, ocazional, ale obiectelor trans-neptuniene (TNO).

Echipele primesc aceste seturi de imagini prin intermediul site-ului web IASC și folosesc programul Astrometrica pentru a căuta și măsura asteroizii. Echipele trimit rapoartele prin intermediul site-ului web IASC ce urmează să fie analizate pentru identificarea eventualelor descoperiri.

Echipele înscrise trebuie să fie formate din cel puțin doi membri. La această campanie au participat echipe din India, Iran, Italia, Polonia, Columbia, România, Sri Lanka, USA, Bangladesh, Japonia, Cipru, Uruguai, Brazilia, Argentina, Mexic, Bulgaria, Turcia, Italia.

Echipa SIRIUS având următoarea componență: Vlad Alexandru Lazanu, Bogdan Constantin Lazanu și coordonată de prof. Ioan Adam, a înregistrat un număr de 10 detectări preliminare. O descoperire preliminară este prima observație originală a unui nou asteroid. Asteroidul trebuie observat a doua oară în următoarele 7-10 zile. Dacă este observat din nou, atunci descoperirea este schimbată în stare provizorie de către Minor Planet Center (MPC). Descoperirile de asteroizi cu statut provizoriu sunt menținute în baza de date MPC timp de mulți ani, până când există un număr suficient de observații pentru a determina pe deplin orbita. Acest proces durează de obicei 6-10 ani, moment în care asteroidul este numerotat și catalogat de Uniunea Astronomică Internațională. Asteroizii numerotați pot fi numiți de descoperitorii lor.

Participanții la campanie au fost felicitați pentru descoperirile lor provizorii de coordonatorul IASC, Cassidy Davis, Department of Mathematics & Astronomy Holland School of Science & Mathematics Hardin-Simmons University.

Reamintim că la campania desfășurată tot în acest an, în perioada 5-30 aprilie, echipa SIRIUS alcătuită din Vlad Alexandru Lazanu, Bogdan Constantin Lazanu și Daniel Constantin Staicu, a obținut 6 detectări preliminare. La sfârșitul anului 2021 vom afla câte descoperiri sunt validate, astfel încât, la asteroidul descopeit anul trecut de membrii AAS, să se poată adăuga cel puțin încă unul.

Felicitări echipei SIRIUS și mult succes în campaniile următoare!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM