Instalarea unui pendul Foucault la Bârlad

Sâmbătă 7 mai 2022 s-a desfășurat în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad activitatea „Pendulul Foucault – reper al mișcării de rotație a Pământului în jurul axei sale” din cadrul proiectului Asociației Astronomice SIRIUS, „Spaţiul cosmic – o permanentă provocare”.

Camille Flammarion afirma în volumul Astronomie populaire: description generale du ciel – „Globul pământesc se rotește în jurul axei sale în 24 de ore și această mișcare face să se rotească aparent cerul întreg în jurul nostru. Iată primul adevăr demonstrat de Copernic și primul fapt pe care îl vom examina. Este important, apoi, să incepem chiar studiul nostru astronomic cu cercetarea în general a poziției Pământului în spațiu și a ansamblului mișcărilor sale.”

In anul 1851 fizicianul francez J.B.L. Foucault a arătat că, rotaţia Pământului în jurul axei sale se poate demonstra prin rotaţia planului de oscilaţie a unui pendul lung.
Rotația Pământului este un fenomen astronomic important pentru studiul mișcării corpurilor din Univers, nu este un fenomen singular, multe alte planete din Sistemul Solar cât și din Cosmos având astfel de rotații. Rotațiile pot fi unele ușor explicate în condițiile formării corpurilor cosmice, iar alte rotații care ies din contextul general, ne pot sugera alte modalități de formare sau chiar cataclisme cosmice petrecute în istoria Universului. Astfel se explică și faptul că UAI (Uniunea Astronomică Internațională) are o comisie specială destinată acestui fenomen „COMISIA 19 – Rotația Pământului”, România fiind printre membrii acestei comisii.
Proba care dovedește cel mai grăitor rotația Pământului de la Vest la Est, este experiența realizată cu pendulul Foucault, o dovadă spectaculoasă a rotației Pământului fără a face observații astronomice.

Invitatul special al activității din 7 mai, prof. Dimitrie Olenici, creatorul Planetariului și Observatorului privat Horodnic de Jos, jud. Suceava, a donat Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” și Asociației Astronomice SIRIUS un pendul Foucault. Prof. Dimitrie Olenici a contribuit la multe dintre instalările de pendule Foucault pe teritoriul României, a studiat și continuă să cerceteze diverse soluții constructive. O dovadă a continuității activității sale de promovare de astfel de experimente în actualitate, este și instalarea pe 7 mai 2022, a unui pendul Foucault la Școala „Episcop Iacov Antonovici”. Acest pendul are masa de 7 kg și lungimea de circa 6,5 m.

Această școală devine a patra instituție din învățământul preuniversitar din România care dispune din acest moment de acest mecanism pentru realizarea experimentelor privind rotația Pământului, la orele de fizică și geografie, precum și în activitățile experimentelor realizate de elevii care activează în cadrul AAS, în timpul unor evenimente astronomice (eclipse de Soare și de Lună, conjuncții, așa zisele alinieri planetare etc.). În cadrul acestor experimente se vor putea pune în evidență efectele Allais și Jeverdan-Rusu-Antonescu care se produc atât în cazul eclipselor, cât și în cazul conjuncțiilor și opozițiilor planetelor când e Lună Nouă sau Lună Plină, adică sunt „efecte de syzygy” și pot apărea și în zonele în care evenimentele astronomice mai sus amintite sunt invizibile optic.

Cu siguranță, analiza perturbațiilor în comportamentul pendulelor și a altor dispozitive va duce la îmbunătățirea teoriei despre gravitație. Din această perspectivă, există o provocare deosebită pentru tineri pentru realizarea unor teorii privind anomaliile în comportarea pendulelor.
Prof. Dimitrie Olenici a primit din partea Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” și Asociația Astronomică SIRIUS o Diplomă de Onoare, în semn de prețuire pentru activitatea de cercetare referitoare la anomaliile în comportarea Pendulului Foucault în timpul diverselor evenimente astronomice și includere a Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad în rețeaua unităților de învățământ din România care efectuează experimente cu Pendulul Foucault.

Președinte AAS, prof. Ioan Adam