Luna Mondială a Astronomiei 2015 la final

          Una din provocările ediţiei din acest an a Programului Luna Mondială a Astronomiei (Global Astronomy Month) organizat în fiecare aprilie de către Astronomers Without Borders (AWB), este cea denumită “Descoperirea Sistemul Solar”. Membrii Asociaţiei Astronomice “Sirius”-Club UNESCO au înregistrat prin desene şi fotografii ceea ce au văzut cu ochiul liber sau cu un instrument astronomic:

1.Observarea Soarelui

2.Observarea planetei Mercur

La sfârşitul lunii aprilie, cea mai apropiată planetă de Soare a putut fi văzută în orizontul vestic.
3.Observarea planetei Venus

După apusul Soarelui, Venus străluceşte în orizontul  vestic.
4.Observarea satelitului natural Ganymede
Localizând planeta Jupiter, poate fi identificat uşor Ganymede – cea mai mare lună din sistemul nostru solar!
5.Observarea formaţiunilor de pe Lună

6.Observarea meteorilor aparţinând curenţilor activi în această perioadă.

Activităţile observaţionale au fost coordonate de prof.Ioan Adam, prof.Maria Mocanu şi prof.Ivona Măgdăliniş. Pe lângă membrii AAS, la observarea cerului înstelat şi activităţii solare au participat colaboratori şi simpatizanţi ai asociaţiei, studenţi şi elevi de la diverse unităţi şcolare din Bârlad şi din alte localităţi (Botoşani, Iaşi).

O altă provocare a programului GAM 2015 a fost secţiunea Cosmogonie, cu mituri privind naşterea Universului. Pe această cale vom avea o mai bună perspectivă cu privire la modul în care diversele culturi vorbesc despre originile Universului şi planeta Pământ. Acest eveniment a fost o excursie în istorie şi o călătorie în viziunea despre Univers a culturilor mai vechi.
Activităţile dedicate acestei secţiuni cu titlul “Mituri despre naşterea Universului” au fost organizate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad de prof.Rica Luchianov şi prof.Liliana Radu.

Activitatea intitulată “Lumină şi culoare” organizată de educ.Diana Scîntei la Şcoala Gimnazială “Stroe S.Belloescu” Bârlad GAM 2015 a fost dedicată şi Anului Internaţional al Luminii (International Year of Light).

Membrii asociaţiei au participat în cursul lunii aprilie 2015 şi la proiectul eTwinning „Armonia naturii – Armonia  Luminii” / activitatea „My Moon Journal” coordonat de prof. Iuliana Ciubuc de la C.N. ”Ion Kalinderu”, Şcoala sanatorială Buşteni.

Programul Asociaţiei Astronomice “Sirius”-Club UNESCO a mai inclus şi Festivitatea pe premiere din cadrul Concursului Naţional „Proiecte de astronomie”,  ediţia a III-a, activitate organizată pe 4 aprilie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

Programul GAM 2015 a reuşit şi de această dată să aducă entuziaşti împreună în întreaga lume sub motto-ul “One People, One Sky”.

Preşedinte AAS,  Prof.Ioan Adam