Maximul PERSEIDELOR 2017

Observarea curentului meteoric PERSEIDE în preajma maximului (12/13 august 2017) a fost favorizată în acest an de cerul senin. În schimb, zeci de meteori mai puţin strălucitori nu au putut fi văzuţi din momentul în care Luna (aflată la câteva zile în urmă la faza de Lună Plină) a răsărit (ora 22:50), chiar dacă o perioadă de timp, corpul de clădire al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad dinspre sud-est, a ecranat Luna şi a îmbunătăţit vizibilitatea meteorilor.

La activitatea de pe platoul liceului au participat membri ai Asociaţiei Astronomice „Sirius”-Club UNESCO, elevi de la Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, C.N. „Gheorghe Roşca Codreanu”, părinţi, cadre didactice, bârlădeni care locuiesc în zona Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. A ţinut să participe împreună cu familia la eveniment şi o elevă din Piatra Neamţ, olimpică la astronomie.

Deoarece majoritatea participanţilor erau pentru prima oară la o activitate de observare a meteorilor, prof.Ioan Adam a prezentat principalele aspecte care ţin de evoluţia curenţilor periodici de meteori, producerea meteorilor, zona de observare, distribuţia magnitudinii, în special la momentul în care se înregistrează maximul curentului meteoric, cele mai bune modalităţi de observare, datele necesare realizării unui raport de observare.

Intervalul orar 22:15 – 24:00 a oferit un spectacol frumos. Rata apariţiei meteorilor a fost aproximativ jumătate din ceea ce ar fi fost în mod normal, din cauza luminii Lunii. De aceea, în loc de 80 până la 100 meteori/oră, au fost observaţi circa 40 meteori/oră. În perioada următoare se vor întocmi şi trimite la International Meteor Organization (IMO) rapoarte de observare de către membrii AAS cei mai experimentaţi în observarea meteorilor.

Înainte de începerea activităţii de observare a meteorilor, s-au efectuat observaţii telescopice asupra planetei Saturn, iar la finalul activităţii asupra Lunii.

Evenimentul a constituit un bun prilej pentru cei interesaţi să afle cât mai multe despre un fenomen cosmic repetabil anual şi despre particularităţile activităţii observaţionale în acest domeniu. Activitatea observaţională va fi continuată în lunile următoare de membrii AAS prin studierea şi altor curenţi meteorici.

Preşedinte AAS,  prof.Ioan Adam

 

Galerie Foto: