Observarea tranzitului planetei Mercur din 9 mai 2016

       Cu emoţii legate de instabilitatea atmosferică, am reuşit să urmărim de pe platoul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui. Au participat la eveniment membri ai Asociaţiei Astronomice „Sirius”, elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.

       A dorit să fie alături de noi la acest eveniment deosebit Ruxandra Toma, doctorand în astrofizică la Armagh Observatory College Hill din Irlanda de Nord. Ruxandra este unul din primii olimpici ai României la astronomie. Din păcate, din cauza dezinteresului ministerului învăţământului, Vlad-Alexandru Lazanu, Andrian Ceban, şi Ruxandra Toma nu au putut participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie din 2012, deşi au obţinut calificarea în 2011!

       În urma acestui insucces, Asociaţia Astronomică“Sirius” a primit din partea Guvernului României (Prim Ministru Adrian Năstase), un telescop MEADE LX90 8” echipat cu tehnologie GoTo (este capabil să caute obiectele automat). Cu ajutorul telecomenzii (care conţine 30000 de obiecte cereşti) se selectează obiectul dorit şi montura se poziţionează automat pe asta. Monturile cu GoTo sunt mai precise, astfel încât sunt recomandate pentru astrofotografie.

       Telescopul a fost utilizat de membrii AAS pentru observarea diverselor fenomene deosebite: tranzitul planetei Mercur – 2003, tranzitul planetei Venus – 2004, eclipse de Soare şi de Lună, şi, pe 9 mai 2016, tranzitul lui Mercur.

       Pe intervalul orar 14 – 19, în care Mercur a traversat Soarele dinspre nord-est, până spre sud-vest, s-au efectuat atât observaţii telescopice, cât şi fotografice.

       Sperăm că următorul tranzit al lui Mercur din 11 noiembrie 2019, va putea fi urmărit în condiţii şi mai bune.

       Cer senin!

          prof.Ioan  Adam, preşedinte Asociaţia Astronomică “Sirius”- Club UNESCO

Galerie foto Tranzit Mercur 2016: