Participare AAS la Conferinţa Naţională a Societății Române pentru Astronomie Culturală, ediţia a III-a

În perioada 15-17 noiembrie 2019, a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara, a treia ediție a Conferinţei Internaţionale a Societății Române pentru Astronomie Culturală (SRPAC). La această ediţie a Conferinţei SRPAC au fost participanţi din România, Germania, Anglia, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, cu lucrări incluse în cadrul următoarelor secţiuni: Istoria astronomiei şi explorării spaţiului, Astronomia şi educaţia, Impactul astronomiei asupra vieţii umane, Arheoastronomie (situri istorice aliniate astronomic) şi Etnoastronomie (astronomia în societatea umană actuală: simboluri, mituri, folclor), Gnomonică (cadrane solare din regiune, istoria cadranelor solare, etc.). Astronomia a lăsat urme puternice asupra culturii oamenilor. În România există semne şi simboluri, case tradiţionale, monumente istorice şi cadrane solare care ne arată o deosebită influenţă astronomică.

În cadrul conferinţei, reprezentanţii Asociaţiei Astronomice „Sirius” au prezentat următoarele lucrări: „Astronomia în viaţa omului”/ prof. Ioan ADAM şi prof. Maria GIUŞCĂ, „Fizica atmosferei şi aplicaţiile sale”/ prof. Ivona MĂGDĂLINIŞ. Un lucru care ne-a bucurat a fost faptul că numeroşi participanţi au menţionat publicarea unor articole, de-a lungul timpului, în revista „Paşi spre infinit”, publicaţie apreciată de specialişti şi publicul larg.

Programul Conferinţei a cuprins şi o prelegere publică „Astronomia, cultura şi călătoriile spaţiale” susţinută de Nicholas CAMPION de la Universitatea „Trinity Saint David” Wales, precum şi două lansări de carte: „Astrologia şi cosmologia în religiile lumii”, autor Nicholas CAMPION (ediţia în limba română prezentată de Alina Pelteacu); „Astronomia străbunilor: Arheoastronomie şi etnoastronomie pe teritoriul României”, coordonatori Marc FRÎNCU şi Simina FRÎNCU.

Sâmbătă 16 noiembrie 2019 a avut loc aniversarea a 55 de ani de la înfiinţarea primului planetariu din România. Planetariul Universităţii de vest din Timişoara a fost inaugurat la 1 ianuarie 1964, având un proiector de tip Zeiss-Jena ZKP – 1.

A fost o zi specială pentru mine, un moment de neuitat, deoarece am avut onoarea să primesc în cadrul conferinţei „Premiul pentru întreaga activitate în domeniul astronomiei culturale”.
Duminică, 17 noiembrie 2019, am participat la o excursie la situl de Epoca Bronzului Târzie Corneşti – Iarcuri. Fortificația cu valuri de pământ de la Cornești (Jadani) se prezintă astăzi sub forma ruinelor unei mari cetăți care a fost întărită cu rei valuri de pământ succesive, palisade din lemn și șanțuri, aflate în hotarul localității Cornești, comuna Orțișoara, județul Timiș.
Mulţumim şi pe această cale organizatorilor pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment cultural deoasebit!

Preşedinte AAS, prof. Ioan ADAM