Participare AAS la proiectul „Dark and Quiet Skies”

Lumina a influențat și continuă să influențeze cultura umană. Studierea legăturii dintre lumină și cultură de-a lungul istoriei oferă informații valoroase despre interacțiunile dintre știință, artă și științe umane și aduce o mai bună înțelegere și apreciere a patrimoniului nostru cultural. Lumina a avut un impact semnificativ asupra artelor vizuale și spectacolului, literaturii și gândirii umane. Această temă oferă o punte importantă între știință și cultură și va ajuta la ruperea granițelor dintre aceste domenii.

Office for Astronomy Outreach (OAO) sărbătorește Ziua Internațională a Luminii (IDL), o zi UNESCO pentru a onora rolul luminii în viața noastră, prin sensibilizarea populației asupra importanței cerului întunecat și liniștit, atât pentru știință cât și pentru umanitate. Proiectul Uniunii Astronomice Internaționale „Dark and Quiet Skies” se derulează în perioada 15 – 17 mai 2021 și are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea păstrării cerului întunecat și liniștit. Prin intermediul proiectului, oamenii pot afla despre importanța cerului întunecat pentru cultura umană, tradițiile populare și sănătate, precum și despre utilizarea cerului întunecat și liniștit pentru cercetarea în domeniul astronomiei. Biroul IAU pentru popularizarea astronomiei (IAU OAO) conduce acest proiect în colaborare cu Comisia IAU B7 și diverși parteneri.

Ziua Internațională a Luminii este marcată pe 16 mai în fiecare an pentru aniversarea inventării laserului, unul dintre cele mai importante și versatile instrumente științifice din toate timpurile. La 16 mai 1960, fizicianul și inginerul nord-american, Theodore Maiman (1927-2007), a obținut prima emisie cu laser. Laserul este un exemplu perfect al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare societății în comunicații, asistență medicală și multe alte domenii. Dar Ziua Internațională a Luminii nu este doar despre lasere și știință. Evenimentul include, de asemenea, aspecte ale artei, culturii, divertismentului – oriunde lumina este de fapt prezentă!

Theodore Maiman

Această dată are o mare importanță nu numai pentru cei care efectuează cercetări în domeniul opticii și a altor domenii științifice, ci și pentru publicul larg care utilizează dispozitive laser în viața lor de zi cu zi. Playere CD, DVD și Blu-ray, imprimante laser, cititoare de coduri de bare și sisteme de comunicații cu fibră optică care se conectează la web și Internet la nivel mondial sunt doar câteva dintre numeroasele exemple de aplicații laser din viața noastră de zi cu zi.
De la razele gamma la undele radio, spectrul luminii oferă informații atât la distanță, cât și la cele apropiate, de la originea Universului până la tehnologiile care au modelat societatea noastră. Fotonica este omniprezentă în viața noastră de zi cu zi: de la tehnologii care îmbunătățesc viziunea și alimentează smartphone-urile din mâinile noastre, până la tehnologii de ultimă generație care ne oferă instrumente pentru observarea spațiului și fibre optice care ne ajută să comunicăm prin internet. Fotonica este pregătită să devină cheia tehnologiei care permite viitorul.

Iluminatul modern oferă oportunități importante de îmbunătățire a calității vieții cu soluții eficiente și ecologice. Iar tehnologiile bazate pe lumină sunt esențiale pentru monitorizarea și prezicerea schimbărilor climatice. Poate părea inofensiv, dar poluarea luminoasă are consecințe de anvergură, dăunătoare tuturor ființelor vii. Iluminarea eficientă a exteriorului reduce poluarea luminoasă, ducând la o calitate mai bună a vieții pentru toți.

Asociația Astronomică SIRIUS a organizat pe 15 mai 2021 o activitate față în față intitulată „Stelele nu pot străluci fără întunericul nopții”. Au fost tratate subiecte legate de sursele naturale și artificiale de lumină, caracteristici de comparație a luminii care ne parvine de la corpurile cerești (luminozitate, strălucire, magnitudine, albedo), variabilitatea strălucirii unor stele, apariția spectaculoasă a meteorilor, Stației Spațiale Internaționale (vizibilă în timpul activității), particularitatea găurilor negre, observarea Lunii (aflată în creștere), observarea planetei Marte și a unor stele mai strălucitoare (Capella, Arcturus, Procyon), utilizarea laserului pentru indicarea obiectelor cerești, realizarea topului obiectelor cerești observate în momentul activității, în funcție de magnitudine. Publicul țintă a vizat membri ai Asociației Astronomice SIRIUS, elevi ai Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad și Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, părinți ai elevilor.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM

Galerie foto: