Participare AAS la proiectul „Women and Girls in Astronomy”

În perioada 11 februarie – 8 martie 2022, s-a derulat din inițiativa Uniunii Astronomice Internaționale, Office for Astronomy Outreach, proiectul „Women and Girls in Astronomy”. Acest proiect recunoaște rolul femeilor în promovarea științei și încurajează fetele să ia în considerare carierele în astronomie. Uniunea Astronomică Internațională (IAU) încurajează cu fermitate activitățile pe tot parcursul anului, cu un accent deosebit între două Zile Internaționale adoptate de Națiunile Unite: Ziua Internațională a Femeii și Fetelor în Știință, pe 11 februarie și Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie.

Asociația Astronomică SIRIUS a participat la acest eveniment cu următoarele activități:
-Crearea unui material video ((limitat la maxim 2 minute) intitulat „Între sensibilitate și performanță” care evidențiază faptul că oferind aceleași oportunități ca și bărbaților, doamnele și domnișoarele Asociației Astronomice SIRIUS aduc o contribuție deosebită la promovarea astronomiei, în special în rândul tinerilor. Realizatori: profesor Ioan Adam, Gabriel Săndulescu, Razvan Mocanu, Ovidiu Mihăilă, cu sprijinul membrului AAS Bogdan Mocănașu-Rusu. Materialul video „Între sensibilitate și performanță” a fost prezentat in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Astronomice SIRIUS din 27 februarie 2022 și postat pe site-ul și pagina de Facebook a organizației.
-Realizarea unui interviu cu dr. Alina-Cătălina Donea, Lector principal în Astrofizică și Matematică Aplicată la Universitatea Monash (Australia) și conducător de doctorat în Fizica Solară, Membru de Onoare al Asociației Astronomice SIRIUS, pentru revista „Pași către Infinit” nr.46;
-Participarea unui număr de 13 copii cu vârsta până la 12 ani din structura MiniAAS la Concursul „Desenează un astronom”. Participanții au avut ocazia să-și împărtășească creativitatea lor publicului larg, din perspectiva următoarelor întrebări: Care este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la astronomi? Care este etnia lor? Vârsta lor? De unde vin ei? Ce fac ei pentru distracție?

Copiii au fost îndrumați de P.I.P. Florentina-Iuliana Agavriloaei-Preda, P.I.P. Denisa Osoianu / Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, prof. Veronica Silvestru / Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad. Lucrările sunt expuse pe holul de la intrarea oficială a Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”.

Doamna Suzana Filipecki Martins, International Outreach Officer, a mulțumit asociației pentru cele trei contribuții la succesul proiectului „Women and Girls in Astronomy”.
Pentru acest eveniment a fost creat următorul poster:

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM

Video:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [809.24 KB]