Participare AAS la proiectul „Ziua Internațională a Luminii” 2022

Lumina este un termen definit prin antiteză cu întunericul. Este un simbol al purității și bucuriei. Soarele este unul dintre factorii care favorizează existența vieții. Efectele benefice ale razelor solare, trec de barierele fizicului. În țările în care Soarele apare destul de rar, oamenii sunt mai deprimați și mai lipsiți de energie, lucru absolut normal, deoarece lumina influențează în mod major un număr mare de funcții biologice și instincte. Lumina poate afecta psihicul și emoționalul oamenilor. Cea mai recomandată lumină în cazul vederii noastre este cea naturală.
Evoluția societății a determinat o răspândire a surselor alternative pentru uz casnic și industrial. Puterea luminii naturale asupra echilibrului organismului nostru, nu este însă compensată de lumina artificială. Oricât ar fi de puternică lumina artificială, lumina zilei, chiar și într-o zi înnorată, este de 5 – 20 de ori mai intensă și ne influențează ritmul în mod pozitiv. De exemplu, când vine iarna și zilele se micșorează simțitor, o persoană din trei resimte o schimbare a nivelului energetic, a tonusului fizic și psihic.

Office for Astronomy Outreach (OAO) sărbătorește „Ziua Internațională a Luminii” (IDL), o zi UNESCO pentru a onora rolul luminii în viața noastră, prin sensibilizarea populației asupra importanței cerului întunecat și liniștit, atât pentru știință cât și pentru umanitate.
Asociația Astronomică SIRIUS a organizat pe 15 mai evenimentul intitulat „Lumina obișnuită și lumina laser”. Temele discutate cu membrii MiniAAS, elevi la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, Școala Gimnazială „Iorgu Radu” Bârlad, Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad, C.N. „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, au vizat caracteristici de comparație a luminii care ne parvine de la corpurile cerești (luminozitate, strălucire, magnitudine, albedo), asemănările și deosebirile dintre lumina obișnuită și lumina laser, aniversarea a 60 de ani de la obținerea fascicului laser în România la Institutul Național de Fizică a Laserilor, Plasmei și Radiației sub conducerea profesorului Ion I. Agârbiceanu (ceea ce a făcut ca România să devină a patra țară din lume care deținea această tehnologie, la numai doi ani de la raportarea mondială) și aplicațiile laserului în astronomie și diverse alte domenii.

Proiectul Uniunii Astronomice Internaționale „Ziua Internațională a Luminii” aniversează pe 16 mai, în fiecare an, inventarea laserului, unul dintre cele mai importante instrumente științifice din toate timpurile. La 16 mai 1960, fizicianul și inginerul nord-american, Theodore Maiman (1927-2007), a obținut prima emisie cu laser. Laserul este un exemplu perfect al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare societății în comunicații, asistență medicală și multe alte domenii. Dar „Ziua Internațională a Luminii” nu este doar despre lasere și știință. Evenimentul include, de asemenea, aspecte ale artei, culturii și divertismentului.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM