Performanța continuă la SIRIUS

În perioada 7 – 11 iunie 2023, s-a desfășurat la Vălenii de Munte, județul Prahova, ediția XX a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică. Reamintim cu această ocazie că prima ediție a acestei competiții s-a defășurat în 2003 la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.
Noua categorie introdusă în Regulamentul specific al Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, Juniori 1 (elevi cel mult în clasa a VI-a), oferă posibilitate elevilor care încep studiul sistematic al Astronomiei din primii ani de gimnaziu, să acceadă la etapa națională. Acest lucru va determina o creștere a bazei de selecție pentru olimpiadă.

Calificat pentru prima dată la o etapă națională a olimpiadelor școlare, Cristian Silvestru, elev în clasa a VI-a la C.N. „Gheorghe Roșca Codreau”, pregătit în cadrul Asociației Astronomice SIRIUS, a obținut Medalia de Bronz la categoria Juniori 1. Felicitări juniorului Cristian Silvestru și părinților pentru sprijinul permanent în evoluția sa! Cristian a început studiul Astronomiei în clasa a IV-a, ca elev al Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, odată cu participarea la proiectul educațional „Tabăra de lângă casă”. Participarea la proiectele și activitățile AAS i-au oferit oportunități de afirmare alături de colegi din generația sa. Al doilea pas a fost făcut prin participarea la proiectul internațional ERATHOSTENES și obținerea unui rezultat excelent: cea mai bună determinare a razei terestre, alături de alte 5 echipe din lume. A urmat participarea la diferite competiții cu tematică astronomică și obținerea de fiecare dată a Premiului I / Laureat, iar în acest an prima participare la ONAA, ceea ce dovedește potențialul său pentru domeniul științific.

Rezultatul obținut la această ediție a olimpiadei, evidențiază faptul că performanța continuă la Asociația Astronomică SIRIUS. Ne face plăcere să amintim cu ocazia acestui eveniment, olimpicii AAS cu care se mândrește comunitatea bârlădeană: Nicu-David Șerban, George Robert Butunoi, Georgian-Alin Melinte, Vlad-Dumitru Mărgărint, Alexandru Tofan, Camelia Sîrbu, Alexandru Costache, Ovidiu Florin Vasluianu, Ada Rotaru, Tiberiu Micu, Emil-George Mocanu, Elena Onose, Alexandru Vătămanu (absolvent în acest an ca șef de promoție al Facultății de Fizică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca), Cosmin Ionuț Popa, Cosmin Gabriel Hrițuc și, nu în ultimul rând, Vlad Alexandru Lazanu, Andrian Ceban, Ruxandra Toma, premiați la prima ediție, de fapt, organizată la Bacău, dar considerată semioficială de Ministerul Educației!

Pregătirea elevilor interesați de astronomie pentru probele olimpiadei (teoretică, observațională de noapte, observațională de zi, observațională de hartă mută) se desfășoară la sediul secundar al asociației din Bârlad, Str. 1 Decembrie Nr.38. Activități specifice probei observaționale: identificarea constelațiilor și stelelor principale, dobândirea abilităților de mânuire a instrumentelor astronomice, identificarea planetelor și obiectelor Messier vizibile în momentul observațiilor, identificarea magnitudinii aștrilor, determinarea distanței unghiulare dintre stele, iar pentru proba observații de zi, lucrări legate de activitatea solară și altele.

Participarea la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică înseamnă foarte multă muncă pentru acumularea de noi cunoștințe atât din domeniul astronomiei (care nu se studiază în școală), cât și domeniul fizicii și matematicii. Invităm pe cei interesați de atingerea performanței, să se alăture membrilor AAS începând cu 21 iunie 2023 la derularea proiectului educațional „Școala de Vară AAS aduce Universul mai aproape de tineri”.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM