Proiectul Editarea revistei „Paşi spre infinit” nr.33

Asociaţia Astronomică „Sirius” – Club UNESCO derulează în perioada 30 iulie – 30 septembrie 2015, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad,   proiectul Editarea revistei „Paşi spre infinit” nr.33. Proiectul este co-finanţat de Consiliul Judeţean Vaslui în cadrul Programului judeţean pentru finanţarea nerambursabilă a activităţilor nonprofit de interes general pentru anul 2015. Valoarea finanţării acordate este de 7119 lei (echivalentul a 90% din costul total al proiectului).

Scopul proiectului îl constituie stimularea şi valorificarea potenţialului creativ al tinerilor în domeniul tehnico-ştiinţific şi artistic. Obiective:

  1. informarea publicului larg asupra evenimentelor astronomice  desfăşurate în 2015;
  2. sprjinirea pregătirii elevilor în vederea participării la diverse concursuri de profil (Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, Concursul Naţional de Astronomie “Sub cerul astral al Deltei”, Concursul “Paşi spre infinit”, Concursul Naţional „RoSEF”, Concursul Internaţional Odysseus etc.);
  3. 3.susţinerea necesităţii investirii în educaţia permanentă a copiilor şi tinerilor care activează în instituţiile şcolare din judeţul Vaslui şi asociaţiile de profil.
  4. promovarea activităţii de protecţie a naturii şi stilul sănătos de viaţă printre tinerele generaţii.

Proiectul Editarea revistei “Paşi spre infinit” nr.33 este inclus în Programul “Anul Internaţional al luminii 2015”.

Pentru realizarea unei fotografii profesioniste, atât terestre, cât şi astronomice este nevoie atât de un telescop optimizat pentru fotografie (asociaţia a primit din partea Guvernului României un telescop MEADE LX 90, 8″), cât şi de tipul aparatului foto. Pentru a fotografia cele mai multe obiecte deep sky, e nevoie ca aparatul respectiv să poată face expuneri lungi, între câteva secunde şi câteva minute, în funcţie de magnitudinea obiectului fotografiat. Nu toate aparatele foto pot realiza expuneri lungi, în general expunerile lungi fiind implementate doar în camerele foto slr sau dslr şi în puţine camere foto compacte. Din aceste motive, în cadrul proiectului a fost achiziţionat un aparat foto corespunzător (Canon EOS 60d) şi un adaptor (T2 Canon).

Proiectul Editarea revistei „Paşi spre infinit” nr.33 va îmbunătăţi cunoştinţele locuitorilor din judeţul Vaslui prin participare la activităţi din domeniul astronomiei, participarea cu succes a elevilor la concursurile de profil, dezvoltarea deprinderilor de muncă în echipă şi stimularea  tinerilor  talentaţi.

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam