Proiectul educațional ASTROVARA 2024

Scopul proiectului educațional ASTROVARA este explorarea de către copiii și elevii din Bârlad și zona Bârlad, a temei universului vizibil si invizibil, prin lecturi, activități practice și observații pe timp de zi și de noapte cu telescoape și alte instrumente optice.

Activitățile se vor desfășura sub forma unor ateliere de lucru, prezentări și aplicații practice vizând utilizarea instrumentelor de observare și echipamentelor Asociației Astronomice SIRIUS, identificarea obiectelor Messier vizibile în perioada respectivă, astrofotografia, activitatea solară, determinarea diametrului Soarelui. Din perspectiva participării în luna septembrie 2024 la proiectul internațional ERATHOSTENES, se va efectua repetitiv pe toată perioada vacanței de vară, experimentul privind determinarea distanței zenitale a Soarelui.

Participarea la acest proiect este gratuită. Copiii și elevii vor primi ca suport de curs o serie de materiale, precum harta cerului boreal, harta mobilă, pliante, revista „Pași spre infinit” și altele. Școala de Vară are un caracter științific și încurajează copiii și elevii care nu au participat până acum la activități de inițiere în astronomie, să își extindă orizonturile și să dezvolte o perspectivă cosmică asupra locului din Univers în care ne aflăm.

Prima activitate este programată pentru luni, 24 iunie 2024, ora 9:30 la sediul secundar al Asociației Astronomice SIRIUS din Bârlad, Str. 1 Decembrie Nr.38. Următoarele activităţi se vor stabili pentru toată perioada vacanței de vară, în funcţie de solicitările existente.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM