Revista „Paşi spre infinit” nr.39

Cu un format tip magazin, revista „Paşi spre infinit” se adresează celor care vor să afle cât mai multe despre fenomenele cosmice şi să călătorească în infinitul cunoaşterii. În acelaşi timp, revista deschide porţile către informaţiile pe care cititorii şi le doresc şi are un caracter educativ.
Revista semestrială de astronomie „Paşi spre infinit” cu un tiraj de 500 de exemplare, apare sub egida Asociaţiei Astronomice „Sirius” şi Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Revista a fost înființată în 1999 din inițiativa și sub conducerea profesorului Ioan Adam. Redactor şef: prof.Rica Luchianov; Redactor şef adjunct: prof.Maria Giuşcă, Flaviana-Florina Tătaru.

Suntem încurajaţi de faptul că cititorii apreciază revista „Paşi spre infinit” şi o parcurg cu mare interes. „Paşi spre infinit” este o revistă cu vizibilitate care înregistează permanent noi autori şi noi rubrici. Articole despre „Paşi spre infinit” au apărut la nivel naţional în „Ziarul Ştiinţelor” şi revista „UZP” (publicaţie editată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România). Premiile obţinute de-a lungul timpului: Titlul de LAUREAT al Concursului Naţional de Reviste şcolare organizat de Ministerul Educaţiei, Premiul de Excelenţă oferit de Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Trofeul de Excelenţă la Concursul Naţional „Anelisse”, evidenţiază importanţa revistei „Paşi spre infinit” pentru promovarea valorilor culturale şi ştiinţifice în şcoală şi comunitate.

Publicaţia este tipărită încă de la primul număr la Editura Sfera & Tipografia IRIMPEX din Bârlad şi se prezintă în condiţii grafice apreciate de cititori.

Din cuprinsul numărului 39:
Editorial: Astronomii amatori contribuie la observațiile științei spațiului; Orientarea pe bolta cerească / Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul al XXI-lea; Ori – Mai are puțin și explodează; Dispariţii de pe harta Lunii; Universul cunoscut şi spaţiul curb; Despre viaţa lui Stephen Hawking, puterea Ştiinţei şi a Exemplului; De la diagrama H-R la bomba atomică nu a fost decât un pas; Povestioare astronomice; HORA FUGIT- Un ceas solar pentru Centenar-; Prezentare la lansarea volumului „Stele şi flori, flori şi stele în universul ştiinţei”, vol.II; Şi ea este astronom / Domnişoare … astronom la București (2); Un test de astronomie observaţională de vară; Uşa (speculaţie metafizică) (2); Vechiul observator astronomic din Comuna Baciu, jud.Cluj; Ştirile AAS; Astronomia şi şcoala / Cerul văzut de MiniAAS / În căutarea unui nou Pământ (16); Credinţele ţăranului român despre cer şi stele. Cerul (27); Jurnalul vizitei tematice la
Chişinău, 5 mai 2018; Cosmopoezii; Astrorebus.
Postere: Activităţi AAS; Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică Gura Humorului/Voroneţ, 2-5 februarie 2018; Participare la Cursul de inițiere în CanSat și Astro Pi – misiuni spațiale pe înțelesul elevilor, Voroneţ, 8-11 februarie 2018; Concursul Regional „Luceafărul”, ediţia a V-a, Bârlad, 24 martie 2018; Luna Mondială a Astronomiei, aprilie 2018; Excursie tematică la Chişinău, 5 mai 2018; Asteroid Day 2018.

Preşedinte AAS, prof.IOAN ADAM