Rezultatele Concursului Internaţional „Green Planet” 2018

Recent au avut la Moscova evenimentele finale ale Forumului Ecologic Internaţional „Planeta Verde” 2018, programat să coincidă cu Anul Voluntarului în Rusia. La ceremonia de decernare a premiilor au participat aproximativ 200 de delegați din 37 de regiuni din Rusia. La această ediție, s-a făcut propunerea ca echipa „Green Planet”să organizeze un „Congres al Veteranilor” Forumului „Green Planet” pentru a vedea evoluția după terminarea studiilor a celor care au „crescut” prin concursurile „Green Planet”.
Organizaţia „Green Planet” promovează în cadrul programului „Dialogul culturilor”, Concursul Internaţional „Green Planet”. Este un concurs interdisciplinar (ecologie, biologie, chimie, fizică, astronomie, literatură, meşteşuguri), susţinut de Federaţia Rusă, instituţii şi organizaţii sociale, ştiinţifice şi culturale.
În 2018, Concursul Internaţional „Green Planet” a inclus 6 secţiuni: „Natura – un dar neprețuit”, „Planeta verde văzută prin ochii copiilor”, „Eco-obiectiv”, „Diversitatea vechilor tradiții”, „Prezent și tradiție”, „Natura. Cultură. Ecologie”. Termenul limită de trimitere a lucrărilor la ediţia din acest an a fost 13 aprilie.
Concursul are ca scop:
-Implicarea copiilor şi adolescenţilor în diferite tipuri de activităţi creatoare:
-Dezvoltarea cooperării internaţionale şi diplomaţiei copilului;
-Creşterea la copiii din diferite ţări a unei atitudini atente la valorile generale pe care toţi oamenii o acordă principiului prezervării culturale şi naturale;
-Formarea culturii ecologice şi a unei poziţii active faţă de problemele globale cu care se confruntă omenirea.
La ediţia a XVI-a a Concursului Internaţional „Green Planet” au participat 11 membri ai Comisiei Eco-SIRIUS şi au obţinut 8 titluri de LAUREAT:
-Ionela Ichim, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad
-Ioana-Andreea Pavel, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad
-Maria Sava, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad
-George Cristea, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad
-Patricia-Andreea Pavel, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad
-Elena Maria Cordun – clasa a XII-a, Cercul de meşteşuguri „Să redăm tradiţia!”/
Clubul Copiilor „Spiru Haret” Bârlad
-Liliana Stoica – clasa a XII-a, Cercul de meşteşuguri „Să redăm tradiţia!”/
Clubul Copiilor „Spiru Haret” Bârlad
-Crina Frumuzache – clasa a VI-a, Cercul de meşteşuguri „Să redăm tradiţia!”/
Clubul Copiilor „Spiru Haret” Bârlad
Profesori coordonatori: prof.Adrian Dodonete, prof.Iulian Mancaş, prof.Ioan Adam, meşter popular Dan Horgan.
La concurs au participat copii şi elevi din Federaţia Rusă şi din Armenia, Belarus, Brazilia, Bulgaria, China, Estonia, Germania, Hong Kong, Kazahstan, Republica Moldova, Republica Transnistria, Turcia, Ucraina, Uzbekistan.

Pentru contribuţia deosebită la proiectul Forumul Ecologic Internaţional „Green Planet”, organizatorii au oferit Asociaţiei Astronomice „Sirius”-Club UNESCO o Diplomă de Excelenţă.
Menționez că membrii AAS şi MiniAAS au obţinut de la prima ediţie a concursului şi până în present, 106 titluri de LAUREAT. Ţinând cont de importanţa acestei manifestări, membrii Comisiei Eco-Sirius îşi propun să lucreze în continuare în comun cu alte asociaţii şi şcoli din lume, în diverse domenii ale activităților de mediu.

Preşedinte AAS, prof.IOAN ADAM