Participare la aniversarea semicentenarului Complexului Astronomic Baia Mare

Preşedintele Asociaţiei Astronomice SIRIUS, prof. Ioan Adam, a participat la festivitățile prilejuite de aniversarea semicentenarului Complexului Astronomic Baia Mare, manifestare ce s-a desfășurat în perioada 25 – 26 iunie 2019, la sediul instituției. Cu această ocazie, a fost acordată din partea asociaţiei o Diplomă de Excelenţă şi ultimele numere ale revistei „Paşi spre infinit”.

Planetariul băimărean a fost inaugurat la 1 iulie 1969, fiind până în 2019 unicul planetariu public din Transilvania. Acum 50 de ani, Planetariul Baia Mare a fost dotat cu un proiector stelar ZEISS ZKP-1 instalat în cupola de 8 metri, cu o capacitate de 100 de locuri. În 2015 tehnologia de proiecție a fost modernizată prin instalarea proiectorului Zeiss Skymaster ZKP-4.
Programul aniversar a cuprins: Conferinţă de presă – „Trecut, prezent şi viitor la Complexul Astronomic Baia Mare”, Deschiderea oficială a festivităţilor aniversare: „Planetariul băimărean la 50 de ani de la inaugurarea sa” / Ovidiu Ignat, Manager Complexul Astronomic Baia Mare; Prezentarea lucrărilor de către participanţi în cadrul Simpozionul Naţional „1969-2019 Astronomia în planetariile din România”; Vernisaj GALACTIC FANTASY – Expoziţie de pictură în ulei şi acril / Victoria Labuhn; Vernisaj ASTROFOTOGRAFIE – Expoziţie de fotografie / Eduard Andrei Mociran; Prezentarea în cupolă a programului de planetariu.

Prof. Ioan Adam a prezentat lucrarea „Observarea bolţii cereşti – între real şi virtual”, vizând interacţiunea dintre activitățile proprii şi activităţile planetariilor publice. La fel ca şi activităţile observaţionale şi practice, planetariul influențează pozitiv atitudinile copiilor şi elevilor, învățarea și gândirea. Planetariile de astăzi beneficiază de înaltă tehnologie care foloseşte realitatea datelor științifice și au capacitatea de a ne face să călătorim ca observatori în Univers. Mediul de înaltă tehnologie al planetariilor sporeşte cu adevărat experiențele copiilor şi elevilor în domeniul spațial și le poate oferi modele ce nu pot fi create sau vizualizate în sala de clasă. Planetariul este un instrument valoros pentru a promova educația prin astronomie și a ajuta vizitatorii să înțeleagă fenomenele astronomice. Copiii şi elevii pot observa, pot interacționa cu un educator de planetariu în legătură cu evenimente trecute, actuale și viitoare. În plus față de aceste interacțiuni, copiii şi elevii iau parte la o experiență trăită care este împărtășită cu alții. Vizualizările și povestirile folosite pentru predarea conținutului astronomiei dau tinerilor o legătură valoroasă cu lumea reală.

Planetariul este un mediu ce oferă oportunități de observație, deoarece poate reprezenta exact modelele zilnice, lunare și anuale care fenomenelor ce apar pe bolta cerească. Acest lucru este important pentru copii şi elevi deoarece pot experimenta / observa procese științifice într-un interval scurt de timp, spre deosebire de observaţiile pe perioade lungi de timp.
În timp ce școlile înregistrează o lipsă de educatori calificați în astronomie, planetariul a devenit un instrument valoros folosit pentru predare elevilor, fie că este vorba despre planete, sateliţi naturali, stele şi constelaţii, sau despre modul în care corpurile cereşti se mișcă și interacționează în spațiu.

Mai multe studii au fost realizate începând cu anii 1960 privind eficiența instruirea cu ajutorul planetariului în comparație cu instruirea tradițională la clasă și rezultatele obținute. Cele mai recente studii au arătat că planetariile au efecte benefice asupra elevilor
și ar trebui să fie utilizate în educația științifică spațială (de exemplu, Baxter & Preece, 2000; Palmer, 2007). Studiul privind planetariile nu are un instrument standardizat pentru a evalua învățarea elevilor, ceea ce face dificilă compararea studiilor bazate pe planetariu. În plus, există studii axate pe captarea învățării elevilor ca produs mai degrabă decât a procesului de gândire și ceea ce elevii sunt capabili să asimileze în schema proprie. Acest ultim punct ar putea fi un domeniu important al viitoarelor cercetări, în vreme ce planetariile continuă să evolueze.

Prin amabilitatea colegului băimărean prof. Lucian Stoian, am vizitat mini observatorul şcolar de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”. Proiectul demarat în 2015 a primit sprijinul primarului Cătălin Cherecheș, respectiv Consiliului Local Baia Mare, Fundația DMA a donat domul observatorului, ScopeDome, de trei metri, iar asociația de părinți a elevilor a donat montura SkyWatcher EQ8. În aprilie 2018 o echipă formată din doi specialiști de la astroshop.eu/astroshop.ro (un german și un român) a realizat montajul domului, automatizarea lui și au fixat montura telescopului.

În cea de-a doua zi a manifestărilor, organizatorii ne-au oferit posibilitatea să vizităm unele obiective culturale din Baia Mare – Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară, Secţia Pavilionară & Muzeul Satului şi Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza”.
Discuţiile libere din cadrul manifestărilor au adus în prim plan oportunităţile pentru realizarea în comun a unor proiecte de către educatorii din planetarii, astronomii profesionişti şi astronomii amatori.

Felicitări întregii echipe de la Complexul Astronomic Baia Mare pentru proiectele educaţionale de succes şi organizarea aniversării semicentenarului!

Preşedinte AAS, prof. IOAN ADAM