Ziua Mondială a Mediului 2017  

       Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Asociația Astronomică „Sirius”-Club UNESCO  a organizat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad o masă rotundă având ca temă alimentația sănătoasă. La activitate au participat membri ai comisiei „Eco-Sirius” din cadrul Asociației Astronomice ”Sirius”, elevi şi profesori de la liceul care a găzduit evenimentul. Despre alimentația sănătoasă a vorbit prof. Adrian Dodonete de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.

      Mediul determină tipul alimentelor disponibile într-o regiune geografică dată, condiţionează obiceiurile alimentare, afectează compoziţia nutriţională şi poate constitui o sursă importantă de contaminare: bacteriile, metalele grele sau alte substanţe chimice ce îşi au originea în activitatea industrială, pesticidele.

      Principala sursă de poluare care afectează alimentele o constituie prezenţa bacteriilor. Salmonella, E.coli, Yersinia, Listeria sau Campylobacter sunt cele mai întâlnite bacterii care înregistrează o creştere importantă în mediu şi în alimentele pe care le consumăm şi devin din ce în ce mai rezistente.

      Un risc deosebit pentru siguranţa alimentelor pe care le consumăm este reprezentat de poluarea mediului. În ceea ce  priveşte substanţele chimice, cum ar fi metalele grele, trebuie ştiut că elementele cele mai importante îşi au originea în activitatea industrială – arsenic, mercur, plumb, aluminiu şi cadmiu.

       Pesticidele afectează alimentele ca urmare a utilizării lor pe terenurile agricole. Alimentele cele mai expuse riscurilor cauzate de pesticide sunt legumele, fructele, laptele (şi derivatele sale), uleiul, produsele de origine animală, cum ar fi carnea sau ouăle. Chiar dacă aceste substanţe chimice sunt folosite limitat, o cantitate importantă ajunge în alimentele pe care le consumăm.

        Prof. Iulian Mancaș de la Clubul Copiilor ”Spiru Haret” Bârlad a prezentat avantajele și neajunsurile practicării agriculturii intensive, modul de producere al alimentelor organice, a subliniat pericolul utilizării în exces a pesticidelor în agricultura intensivă şi efectele pe care le au aceste substanțe atât asupra mediului, cât și asupra organismului uman. În acest context s-au evidențiat avantajele agriculturii sustenabile.

        La întrebările elevilor despre securitatea şi siguranța alimentară a populației în viitor, prof. Ivona Măgdăliniș a subliniat existenţa studiilor referitoare la dimensiunile securităţii alimentare: disponibilitatea hranei, stabilitatea aprovizionării, accesul economic şi utilizarea reprezentată de dorinţa persoanelor individuale de a avea o alimentaţie sănătoasă, schimbările climatice. Din perspectiva colonizării într-un viitor relativ apropiat a unor corpuri cereşti, a fost evidenţiată necesitatea continuării cercetărilor privind creșterea în condiții de microgravitație a plantelor necesare asigurării hranei în timpul viitoarelor misiuni spațiale de lungă durată.

       Având în vedere preocuparea permanentă a membrilor Comisiei „Eco-Sirius” în  domeniul creşterii eficienței energetice ca modalitate de protejare a mediului, s-a discutat posibilitatea participării cu proiecte  la concursurile de ecologie cum ar fi „E.ON Energy Globe Award Romania 2017” și Concursul Național de Ştiinţă şi Tehnologie „ROSEF2017” de la Suceava.

          Preşedinte AAS,  Prof.Ioan Adam

Galerie Foto: