ASTRO-FEST 2023

Muzeul de istorie din Târgoviște a fost gazda a evenimentului ASTRO-FEST, Festival Internațional de astronomie și Festivalul Național de Astronomie pentru Tineret, proiecte finanțate de Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Municipiului Târgoviște.
Evenimentul a marcat aniversarea a 30 de ani de la înființarea Societății Astronomice Române de Meteori. Miercuri, 18 octombrie 2023, în cadrul Galei de deschidere, președintele Valentin Grigore a evocat activitățile și rezultatele SARM sub genericul „Astroperformanță SARM 30 de ani”. Au fost prezenți la eveniment dr. Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, reprezentanți ai unor instituții de profil: Institutul Astronomic al Academiei Române, Academia de Științe a Republicii Moldova, observatoare astronomice și planetarii, muzee și instituții culturale, asociații de astronomie, revista „Știință și Tehnică”, edituri de carte astronomică, firme de telescoape. Invitatul special al Galei de deschidere a fost cosmonautul Dumitru Prunariu.

Din partea Asociației Astronomice SIRIUS a participat prof. Ioan Adam, președintele organizației. Au transmis on-line salutul lor, membri SARM care activează în Noua Zeelandă, SUA și Insulele Canare.

Pe parcursul Galei, președintele SARM a înmânat diplome și distincții colaboratorilor și membrilor SARM, a făcut invitația de vizionare a expoziției internaționale de astrofotografie, expoziției de astrofilatelie, expoziției de instrumente de astronavigație, expoziției de meteoriți, exponatelor din istoria cuceririi spațiului precum și telescoapele din dotarea SARM. Prof. Ioan Adam a primit Diploma pentru EXCELENTA CONTRIBUȚIE ADUSĂ LA DEZVOLTAREA ASTRONOMIEI ȘI EDUCAȚIEI PRIN ASTRONOMIE.

Cu ocazia evenimentului din 18 octombrie, a fost semnat protocolul de colaborare între Institutul Astronomic al Academiei Române și SARM.
Au ținut să fie prezenți la întâlnirea cu cosmonautul Dumitru Prunariu, mulți copii și adolescenți din Târgoviște și București. După prezentarea lucrării „Noutăți în explorarea planetară”, cosmonautul a fost asaltat cu întrebări de către tinerii participanți.

În cadrul sesiunii de comunicări din 18 octombrie, Președintele AAS a prezentat proiectul educațional „Școala de Vară AAS aduce Universul mai aproape de tineri”, „PROIECT REALIZAT CU SPRIJINUL PRIMĂRIEI ȘI CONSILIULUI LOCAL BÂRLAD”, a acordat cu ocazia aniversării a 30 de ani de prodigioasă activitate și promovare a astronomiei românești în plan internațional, sub conducerea neîntreruptă și plină de dăruire a Președintelui VALENTIN GRIGORE distincția EXCELENȚA ÎN ASTRONOMIE și a înmânat participanților revista „Pași spre infinit” nr. 48 și 49.

Au mai prezentat lucrări: Cătălin Beldea – „Eclipsa din Insula Misterioasă”, Mirel Bîrlan – „Istoria Sistemului Solar prezentată de asteroizi și meteoriți”, Alec Bartos – „Artă, Spațiu, Astrofilatelie”.
Gala de deschidere s-a încheiat cu „Gala de cosmopoezie 1”: „De la prima bibliotecă de cosmopoezie din lume” la Editura ASTROMIX – Andrei Dorian Gheorghe, Recital de muzică astrofolk – Dan Mitruț, „Neguțătorul de infinit” – Victor Chifelea, „Epigrame și omagii pentru eroii mișcării astronomice românești” – Andrei Dorian Gheorghe.

Seara au fost organizate observații astronomice prin telescop pentru public în Piața Tricolorului.
Mulțumim domnului Andrei Dorian Gheorghe pentru antologia de astroumor, astropoezie și bijuterii astroculturale din lumina Perseidelor și coordonatorului Editurii ASTROMIX din Cluj-Napoca, Dan-George Uza, pentru toate aparițiile editoriale pe care ni le oferă!

Felicitări președintelui Valentin Grigore pentru modelul de voluntariat pe care ni l-a oferit în promovarea educației nonformale în domeniul astronomiei prin dedicare și implicare, educație ce ajută tinerii să dobândească noi abilități și cunoștințe într-un cadru flexibil! Felicitări organizatorilor pentru excelentul eveniment ASTRO-FEST 2023!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM