Cea de-a doua componentă a proiectului educațional „Școala de Vară AAS aduce Universul mai aproape de tineri”, a vizat rolul transversal al mass-media în însuşirea de cunoştinţe şi în formarea de opinii şi reprezentări ale disciplinelor de ştiinţă. Un obiectiv specific al proiectului a urmărit dezvoltarea abilităților ce vizează activitatea jurnalistică a 5 tineri (studenți / masteranzi) care activează în cadrul Asociației Astronomice SIRIUS: Alexandru Vătămanu, Cosmin-Ionuț Popa, Carla-Elena Bălan, Karina Gabriela Bejan, Vlad-Andrei Maxim. Mulțumim cu această ocazie domnului Cătălin Mosoia, expert comunicarea științei, pentru sprijinul acordat acestui demers!
Editarea revistei semestriale „Pași spre infinit” începând cu anul 1999, ne-a oferit posibilitatea să analizăm modul în care tinerii accesează, înțeleg și creează conținut legat de știință, folosind diferite surse de informare. Interacțiunea colectivului de redacție cu tinerii cititori a arătat ce prețuiesc aceștia în știință și cum își apropie informațiile științifice pentru luarea deciziilor și formarea de opinii despre știință. Rezultatele confirmă faptul că învățarea informală joacă un rol important în dezvoltarea unei identificări cu știința și în alegerea căilor academice și profesionale legate de aceasta. Deși nu caută știri științifice în general, ei caută informații științifice specifice în funcție de interesele lor.
Necesitatea continuării realizării publicației „Paşi spre infinit” prin editarea numerelor 48 și 49, derivă din necesitatea informării publicului despre desfăşurarea unor fenomene astronomice deosebite (eclipse de Soare şi de Lună, alinierea planetelor, ocultaţii, mari opoziţii, etc.), nevoia popularizării astronomiei în rândul tinerilor, promovarea şi susţinerea tinerilor cu potenţial creativ ridicat, utilizarea de către elevi ca sursă bibliografică pentru Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică și alte competiții de profil, necesitatea valorificării creaţiilor artistice ale tinerilor în domeniul astropoeziei, astrodramaturgiei poetice şi astromitologiei, mediatizarea activităţilor desfăşurate de astronomi amatori din municipiul Bârlad. Prin colaborarea cu autori de articole din toate zonele ţării şi difuzarea ei în principalele centre ale astronomiei româneşti, revista semestrială „Paşi spre infinit” este o revistă naţională.
Acești tineri ne vor pune în contact direct cu NASA și marile observatoare din lume, prezentând pe înțelesul publicului larg noile descoperiri ale mileniului în care trăim…
Un fir comun al activităților proiectului „Școala de Vară AAS aduce Universul mai aproape de tineri”, îl constituie folosirea astronomiei ca o poartă pentru a oferi publicului o mai bună înțelegere a științei și tehnologiei și pentru a stimula seturi de abilități. Tinerii care au acces la abilități, vor avea acces la mai multe oportunități.
Coordonator proiect, prof. Ioan ADAM