Clasificarea eclipsei totale de Lună din 27/28 iulie 2018

Peste 100 de persoane: locuitori din zona Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, membri AAS din Bucureşti, studenţi din Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, foşti şi actuali elevi ai liceului), ni s-au alăturat la observarea eclipsei totale de Lună din 27/28 iulie 2018. Pe lângă curiozitatea naturală manifestată faţă de eveniment, la numărul mare de participanţi a contribuit şi difuzarea în preajma fenomenului a interviului acordat de preşedintele AAS postului Radio România Actualităţi.
Deoarece iniţial condiţiile meteo nu au fost favorabile, observaţiile au fost focalizate pe planeta Marte (aflată în constelaţia Capricornus, ca şi Luna, în momentul eclipsei). Marea opoziţie din 27 iulie 2018, a fost asociată cu o strălucire deosebită a Planetei Roşii: magnitudinea aparentă m = – 2,78 (pentru comparaţie, planeta Venus are la strălucirea minimă m = -3). A fost, prin urmare, un moment rarisim pentru a vedea planeta Marte atât de strălucitoare. La marea opoziţie din 27 august 2003, planeta Marte a avut o strălucire comparabilă cu a stelei Vega (magnitudinea aparentă m = 0).
Momentul apariţiei Lunii eclipsate a produs o vie emoţie în rîndul celor prezenţi la locul de observare: terenul din faţa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Principalul nostru obiectiv observaţional a fost atins: estimarea culorii și strălucirii discului lunar la momentul de maxim al eclipsei (ora 23:21:44). Observatorii AAS: Alexandru Vătămanu, Selena Andreea Novac, prof.Maria Giuşcă, educ.Diana Scîntei, marketing manager Ovidiu-Florin Vasluianu, prof.Ioan Adam, Andrei Ştefan Tăbăcaru, Daniel Staicu, au apreciat eclipsa ca fiind cărămizie (roșie-arămie), umbra având o margine gălbuie. În consecinţă, în scara Danjon, acestei eclipse i se asociază tipul L3. Clasificarea obţinută a fost comunicată unor organizaţii de profil şi publicaţii internaţionale.

Mulţumim domnului Gabi Săndulescu / Cony TV Bârlad pentru facilitate oferită celor interesaţi de evoluţia eclipsei – urmărirea evenimentului pe ABC News, prin intermediul paginii facebook a asociaţiei.
Sperăm ca la următoarea eclipsă totală de Lună, cea din 21 ianuarie 2019, condiţiile meteo să fie mai favorabile celor interesaţi!

Preşedinte AAS, prof.IOAN ADAM