Observarea celei mai lungi eclipse totale de Lună din secolul al XXI-lea

Membrii Asociaţiei Astronomice „Sirius” vor observa fenomenul vizual, telescopic şi fotografic, de pe terenul din faţa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Ne propunem ca în această activitate să acordăm o atenţie deosebită culorii și strălucirii Lunii în timpul totalității(scara Danjon).În etapa totalității, culoarea și strălucirea discului lunar variază de la eclipsă la eclipsă. În cazul în care lipseşte total poluarea atmosferei, Luna eclipsată apare strălucitoare și în culori deschise.

Invităm locuitorii din zona liceului interesaţi de eveniment, să ni se alăture în această sesiune de observaţii astronomice.

Eclipsa este vizibilă de pe teritoriul României la începutul serii de 27 iulie.Luna va răsări la Bârlad la aproximativ 21:15 (apropiat de începutul eclipsei parţiale), iar după aproape o oră planeta Marte va putea fi văzută în apropierea Lunii.

Pentru a urmări o eclipsă de Lună, nu aveți nevoie de un telescop sau de alte echipamente speciale. Puteţi folosi un binoclu sau un telescop mic pentru a scoate în evidență detalii pe suprafața lunară – observarea Lunii este la fel de interesantă în timpul unei eclipse ca oricând.

O eclipsă de Lună apare atunci când Pământul blochează lumina Soarelui. Există trei tipuri – totală, parțială și prin penumbră – cea mai spectaculoasă fiind eclipsa totală de Lună, în care umbra Pământului acoperă complet Luna. Precedenta eclipsă de Lună (o eclipsă totală) a fost pe 31 ianuarie 2018. Următoarea eclipsă de Lună va fi tot o eclipsă totală, pe 27/28 iulie 2018.

Eclipsele de Lună sunt vizibile de oriunde de pe Pământ, cu condiţia să fie noapte. Cu toate acestea, durata eclipsei pe care o vedeți va depinde de cât de aproape este Luna de Pământ şi de locul din care observaţi fenomenul. În timpul eclipsei totale de Lună, astrul nopţii capătă o culoare roșie intensă. Deci, de ce nu arată Luna ca și cum ar fi în întuneric? Schimbarea de culoare se produce deoarece acţionează atmosfera Pământului: aerul împrăștie lumina cu lungime de undă scurtă mai mult decât lumina cu lungimea de undă mai mare. Culorile, cum ar fi verde și albastru, au lungimi de undă mai scurte decât roșu sau portocaliu, astfel încât acestea se împrăștie mai mult – și ceea ce a mai rămas este partea roșie a luminii emise de Soare. Luna poate deveni roșie sau colorată în altă nuanţă în timpul totalităţii eclipsei de Lună. Culoarea pe care o vedem pe Lună în timpul totalităţii depinde de cantitatea de praf /poluarea aerului şi de norii din atmosferă. Dacă a existat o erupție vulcanică recentă, Luna va avea o nuanță mai închisă de roșu.

Eclipsa totală de Lună din 27/28 iulie 2018 va fi vizibilă din America de Sud, Europa, Africa, India, Asia și Australia. Durata totală a eclipsei este de 6 ore şi 14 minute. Durata totală a fazelor parțiale este de 2 ore şi 12 minute. Durata eclipsei totale este de aproximativ 1 oră şi 43 de minute, devenind cea mai lungă eclipsă totală din secolul al XXI-lea. Luna apare în culoarea roșu-portocaliu în timpul totalității (culoarea apusurilor de Soare văzute de pe Pământ).

Desfăşurarea eclipsei:

Începutul eclipsei prin penumbră ora 20:14:47 / 27 iulie

Începutul eclipsei parţiale ora 21:24:27 / 27 iulie

Începutul eclipsei totale ora 22:30:15 / 27 iulie

Maximul eclipsei ora 23:21:44 / 27 iulie

Sfârşitul eclipsei totale ora 00:13:11 / 28 iulie

Sfârşitul eclipsei parţiale ora 01:19:00 / 28 iulie

Sfârşitul eclipsei prin penumbră ora 02:28:38 / 28 iulie

Magnitudinea eclipsei este de 1,609 (Magnitudinea unei eclipse lunare este fracțiunea diametrului lunar acoperit de umbra Pământului).

Iată un calendar al eclipselor de Lună viitoare: 19 ianuarie 2019: Eclipsă totală. Vizibilă din America de Nord și de Sud, Europa, Africa; 16 iulie 2019: Eclipsă parțială. Vizibilă din America de Sud, Europa, Africa, Asia, Australia.

NASA prezintă informaţii referitoare la eclipsele lunare până în anul 2100. Potrivit agenției spațiale, în secolul al XXI-lea, Pământul va experimenta un total de 228 de eclipse lunare.

Într-un an se pot produce minim 4 eclipse şi maxim 7 (dintre acestea, cel puţin două sunt eclipse de Soare). Cele mai multe eclipse de Lună într-un an (3 eclipse) vor avea loc în 2027 şi 2028, iar cele mai multe eclipse de Soare într-un an (4 eclipse) se vor produce în 2029.

Preşedinte AAS, prof.IOAN ADAM