Comunicat de presă GAM 2017

O mare provocare pentru noi este aceea de a face parte din comunitatea mondială, o lume de acţiune şi de informaţii fără frontiere. Din această perpectivă, Asociaţia Astronomică „Sirius”-Club UNESCO a derulat încă de la prima ediţie a Programului „Luna Mondială a Astronomiei” (Global Astronomy Month) activităţi care au fost remarcate de organizatorul evenimentului, Astronomers Without Borders (AWB).

În cadrul activităţilor organizate de Asociaţia Astronomică „Sirius”-Club UNESCO, membrii AAS, cadre didactice şi elevi de la diferite unităţi şcolare din Bârlad:

-au aflat date de ultimă oră despre descoperirea unor exoplanete şi probabilitatea identificării existenţei vieţii pe diverse corpuri cereşti din Sistemul Solar şi din Galaxie: masa rotundă „Viaţa în Univers”/ 4 aprilie, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” / Organizator: prof.Ivona Măgdăliniş;

-au identificat vizual & telescopic constelaţiile vizibile în momentul observaţiilor, Luna, Jupiter şi sateliţii galileeni, Staţia Spaţială Internaţională, cometa 41P / Tuttle-Giacobini-Kresak (în constelaţia Draco, magnitudinea aparentă m = +8,69) obiecte Messier, au estimat magnitudini aparente şi distanţe unghiulare şi s-au realizat fotografii ale unor corpuri cereşti / 9 aprilie, platoul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”  / Organizator: prof.Ioan Adam;

-au analizat diverse metode avute în vedere pentru teraformarea Planetei Roşii, necesitatea unui scut care să apere viaţa, deci crearea tuturor condiţiilor care să permită vieţii să se dezvolte: dezbaterea „Teraformarea planetei Marte”/                               11 aprilie, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” / Organizator: prof.Ioan Adam;

-au aflat care sunt subsistemele majore ale unui satelit, modul de funcţionare a acestora şi au realizat o simulare a unui satelit integrat: activitatea practică „Construcţia unei minisatelit”/ 13 aprilie, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” / Organizator: prof.Gabriel Târâlă.  Astfel de activităţi oferă perspectiva participării unor echipaje constituite din membrii AAS la Concursul CanSat şi Concursul de minirovere.

GAM 2017 a adus împreună entuziaşti din întreaga lume sub motto-ul „One People, One Sky”. Organizarea unor programe internaţionale precum GAM, rezultatele obţinute în explorarea spaţiului cosmic şi proiectele ştiinţifice aflate în derulare, trezesc un interes deosebit publicului larg şi, în mod deosebit, în rândul tinerilor.

Preşedinte AAS,  Prof.Ioan Adam