Comunicat de presă Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică 2017

Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică a reunit în perioada 18 – 22 aprilie 2017 la Călimăneşti, jud.Vâlcea, 141 de elevi din 30 de județe. Festivitatea de deschidere a acestei competiţii ajunsă la a 15-a ediţie s-a desfăşurat marţi, 18 aprilie 2017 la Hotelul Cozia. Au rostit alocuţiuni inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, prof.Andra Bică, inspectorul general de fizică din Ministerul Educației, Sorin Trocaru, directorul Liceului de Turism din Călimăneşti, inspectorul de fizică din ISJ Vâlcea, prof.Gabriela Ionescu şi primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.

Oraşul Călimăneşti este pentru a treia oară gazda acestei competiţii, meritul principal avându-l profesorul Sandu Mihail. Reamintim faptul că prima ediţie a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică s-a desfăşurat în 2003 la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad (la fel şi ediţia a şasea din 2008).

Activităţile ONAA s-au desfăşurat în spaţiile Liceului Tehnologic de Turism din Călimăneşti şi au inclus: probele pentru clasamentul naţional – Proba Observaţională pe hartă şi Proba Teoretică, proba de baraj pentru selecţia loturilor olimpice lărgite – Proba de Analiza Datelor, Festivitatea de Premiere.

Cei 5 elevi care au constituit lotul judeţului Vaslui au obţinut un rezultat deosebit: 5 Menţiuni de Onoare:

Categoria seniori

-Onose Elena-Eugenia, clasa a XII-a /C.N.”Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad/ AAS, Vătămanu Alexandru clasa a IX-a /C.N.”Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad/ AAS; Profesor pregătitor: Adam Ioan;

-Chiriac Daniela-Mihaela, clasa a X-a /C.N.”Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad; Profesor pregătitor: Angheluţă Cătălin-Daniel;

-Honcu Răzvan, clasa a XI-a /Liceul ”Ştefan Procopiu” Vaslui; Profesor pregătitor: Dumitraşcu Leonaş;

Categoria juniori

-Hriţuc Cosmin-Gabriel, clasa a VII-a /C.N.”Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad; Profesor pregătitor: Angheluţă Ecaterina-Aurica.

Menţionez faptul că elevul Mihai Ştefan-Adrian, clasa a VIII-a / C.N. ”Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, pregătit în cadrul Asociaţiei Astronomice “Sirius”, deşi era calificat la ONAA 2017 la categoria juniori, a participat în aceeaşi perioadă cu olimpiada de astronomie la cea de-a doua olimpiadă la care s-a calificat în acest an – Olimpiada de Geografie.

Prof.Ioan Adam a participat la ONAA 2017 în calitate de profesor însoţitor al lotului judeţului Vaslui şi evaluator la categoria juniori. Din Comisia Centrală a ONAA a făcut parte şi prof.Dumitraşcu Leonaş / Liceul “Ştefan Procopiu” Vaslui.

Şi la această ediţie s-au manifestat erorile înregistrate de mulţi ani în organizarea şi desfăşurarea ONAA: absenţa probei observaţionale cu utilizarea telescopului (ce rost a avut repartizarea unor telescoape prin Ordinul de Ministru Nr.5423/2015?), erori în redactarea unor subiecte şi în unele bareme, neavizarea subiectelor de către Comisia Centrală, prezenţa în echipele de evaluatori a unor cadre didactice care nu au tangenţă cu Astronomia, lipsa unei Comisii Naţionale pentru Astronomie.

Acest eveniment a arătat că participanţii sunt dornici de a învinge toate greutăţile, a dat posibilitate elevilor să-şi legitimeze valoarea şi a demonstrat dorinţa lor de a realiza performanţă.

Prof.Ioan Adam