Cel mai bine a spus despre aceasta Isaac Newton: Un obiect în mişcare tinde să rămână în mişcare dacă nu interacţionează cu o forţă exterioară.
Dacă mişcarea nu se schimbă, înseamnă că nu există nici o forţă. Deci dacă te mişti în linie dreaptă, nu simţi nici o forţă.
Imaginează-ţi că eşti într-o maşină care merge cu 100Km/h. Atât timp cât merge pe un drum drept, tu nu simţi că se mişcă. Poţi vedea cum dealurile şi copacii trec pe lângă maşină, dar nu există nici o forţă care acţionează asupra ta, aşa că tu nu simţi nici o mişcare.
Acum încearcă să întorci maşina. Vei simţi cum o forţă te apasă într-o direcţie opusă. Ce se întâmplă de fapt este că tu vrei să mergi în continuare în linie dreaptă, dar maşina întoarce. Pentru a te întoarce şi pe tine, maşina trebuie să aplice o forţă asupra ta. Dacă faci o curbă bruscă, forţa este mai mare şi o simţi mai bine. O curbă mai lentă va exercita mai puţină forţă şi s-ar putea să nici nu o simţi.
Acelaşi principiu se aplică şi pentru Pământ. Noi suntem într-o continuă mişcare: Pământul se roteşte în jurul axei sale, se învârte în jurul Soarelui, iar Soarele se învârte în jurul centrului Galaxiei. Dar distanţele sunt aşa de imense, încât toate curbele sunt lente şi nu foarte ascuţite, aşa că nu le poţi simţi foarte bine. De exemplu, forţa pe care simţi că o exercită Pământul asupra ta este de doar 0,003 din forţa gravitaţională. Nu e de mirare că nu o poţi simţi!