Derularea proiectului „TABĂRA DE LÂNGĂ CASĂ” (1)

În perioada 6 – 10 iulie 2020, s-au desfăşurat în cadrul proiectului educaţional „Tabăra de lângă casă” activităţi practice şi observaţionale, în special pentru elevii care doresc să se iniţieze în domeniul astronomiei. Proiectul se derulează la Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad (acolo unde este sediul Asociaţiei Astronomice SIRIUS), în funcţie de solicitările existente şi posibilitatea observării unor fenomene cereşti deosebite.

Elevii din prima grupă înscrisă în proiect, au fost felicitaţi de conducerea Şcolii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”, director – prof. Mariana Balan şi director adjunct – prof. Georgel Bradu, pentru alegerea făcută de a participa la activităţi atractive de astronomie şi deschiderea pentru dezvoltarea personală.

Activităţile au impus folosirea a două ateliere. Lucrările practice au fost realizate în cadrul atelierului I: Determinarea diametrului Soarelui, determinarea distanţei zenitale a Soarelui. Utilizând câteva articole de uz casnic şi un gnomon, elevii au putut face o apreciere a dimensiunii relative şi reale a Soarelui şi a vitezei cu care se mişcă pe cer şi au măsurat distanţa zenitală a Soarelui la diferite momente ale zilei.

În cadrul atelierului 1I, participanţii au învățat cum să manevreze refractorul de 90 mm (prevăzut cu filtru) şi reflectorul de 203 mm (prevăzut cu filtru) şi au observat Soarele prin telescop. Dificultatea întâlnită este legată de acoperirea căutătorului de la telescop pentru a se asigura protecția ochilor. În această situație, cu atât mai mare a fost satisfacţia elevilor când au reuşit să orienteze telescopul către Soare şi să vadă imaginea acestuia prin ocular.

Considerăm că elementele inedite întîlnite în cadrul lucrărilor practice şi la observarea astrului zilei prin telescop, au întreţinut curiozitatea elevilor. Un câştig real al participării la „Tabăra de lângă casă” este dobândirea unor abilităţi practice, ceea ce va facilita învățarea pe termen lung și transferul de cunoștințe.

Preşedinte AAS, prof.Ioan ADAM

Galerie Foto: