Proiectul AAS „Observarea eclipsei de Soare din 21 iunie 2020”

Asociaţia Astronomică „Sirius” – Club UNESCO a organizat o sesiune de observaţii telescopice şi fotografice a eclipsei parţiale de Soare din 21 iunie 2020, cu durata de 1 oră şi un minut, în incinta Şcolii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad.

Prin breşele create în plafonul de nori, participanţii: membri AAS, cadre didactice de la Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, elevi de la C.N. „Gheorghe Roşca Codreanu” şi studenţi, au observat eclipsa prin telescopul CORONADO de ultimă generaţie, având apertura de 70 mm şi distanţa focală 400 mm, cu filtru Hydrogen-Alfa (prima utilizare a instrumentului achiziţionat recent), refractorul de 90 mm (prevăzut cu filtru) şi reflectorul MEADE LX 90 de 8 inch (prevăzut cu filtru). În acest fel, s-a făcut o comparaţie între performanţele celor 3 instrumente în raport cu eclipsa parţială de Soare. Prin telescopul CORONADO SolarMax III, MEADE este liderul clar și în ceea ce privește observarea în timpul zilei, oferind cel mai avansat tehnologic și inovativ produs. Un alt avantaj al telescopului CORONADO, constă în posibilitatea de utilizare, prin înlăturarea filtrelor, ca şi refractor obişnuit.

Au realizat înregistrări video şi fotografice cu ocazia acestui eveniment astronomic: Gabi Săndulescu / Cony TV Bârlad, Paul-Gabriel Oprea, prof. înv. primar Iulia Agavriloaei, prof. Georgel Bradu, prof. Ioan Adam.

Elevii care au participat la acest proiect ştiinţific, vor putea realiza o lucrare pentru ediţia din 2021 a Concursului Naţional „Excelenţa în astronomia de amatori”.
Următoarea eclipsă parţială de Soare are loc în 30 aprilie 2022 şi va fi vizibilă în sud-vestul Americii de Sud, Pacific, Atlantic, Antarctica.

Preşedinte AAS, prof. Ioan ADAM

Galerie Foto: