Evenimentul „Stele de Crăciun” 2017

Atmosfera de Crăciun, sărbătoarea naşterii Domnului Iisus Hristos, vine cu clipa la care visăm să-l întâlnim pe Moş Crăciun. Acest lucru se întâmplă pentru membrii Asociaţiei Astronomice „Sirius” – Club UNESCO, în cadrul evenimentului „Stele de Crăciun”. Tinerii astronomi l-au întâmpinat şi în acest an, chiar în ziua solstiţiului de iarnă, cu entuziasm şi colinde. Participanţii s-au bucurat de frumoasele colinde pe care le-au pregătit pentru acest eveniment, alături de prof. Mădălina Forţu / Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Fără îndoială, farmecul sărbătorilor de iarnă este strâns legat de colindatul de Crăciun – cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional.

Moş Crăciun a adus nu numai daruri, ci şi bucuria întâlnirii cu o „stea” a Asociaţiei „Sirius”: Vlad-Dumitru Mărgărint – doctorand din octombrie 2015 la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Vlad este absolvent al C.N. „Gheorghe Roşca Codreanu”, promoţia 2010. A absolvit în 2013 Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti cu media 9,90. Lucrarea de licenţă, de nota 10, s-a bazat pe Teoria relativităţii a lui Albert Einstein.

În cadrul Asociaţiei Astronomice „Sirius”, este coordonatorul departamentului ştiinţific. Participând la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, a obţinut medalia de argint în 2009 (Iran) şi medalia de bronz în 2010 (China).
Şi-a dorit foarte mult să-i cunoască pe actualii elevi /membri AAS, realizatori ai performanţei înalte în diferite domenii ştiinţifice, să le împărtăşească amintiri din perioada în care a activat în cadrul organizaţiei în calitate de elev. Apreciind activitatea tinerilor astronomi, Vlad i-a îndemnat să aibă curaj şi să se implice în dezvoltarea lor personală prin participarea la toate programele şi proiectele AAS. Elevii au aflat cu această ocazie care sunt diferenţele între sistemul educaţional din Anglia, sistemul educaţional din Elveţia (unde a susţinut masteratul la ETH Zurich, fiind, în paralel, asistent universitar la aceeaşi facultate) şi cel din România. Vlad Mărgărint constituie un model pentru actualii elevi, posesori ai unei combinaţii între un intelect excepțional și o putere de muncă educată. Din dorinţa de a sprijini pregătirea tinerilor astronomi, Vlad a donat bibliotecii asociaţiei o serie de cărţi de specialitate.

Cu siguranţă, dialogul purtat pe toată durata evenimentului, precum şi experienţele participanţilor au amplificat astfel de clipe magice în care dăruim şi primim cadouri şi iubire. Adresăm şi cu acest prilej membrilor Asociaţiei Astronomice Sirius” – Club UNESCO care activează în România sau în străinătate, cele mai bune urări de fericire şi împlinire.

LA MULŢI ANI!

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam

GALERIE FOTO: