Arhive categorie: Fără categorie

Comunicat de presă Excursie tematică la Chişinău

Asociaţia Astronomică „Sirius”-Club UNESCO a organizat în cadrul activităţilor de parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc” şi Editura „Lyceum”, o excursie tematică la Chişinău, sâmbătă, 13 mai 2017.

Au participat 19 membri şi colaboratori ai asociaţiei: elevi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, cadre didactice, parteneri media.

Primul obiectiv l-a constituit vizitarea Liceului Teoretic „Mihai Marinciuc”, iar cel de-al doilea vizitarea Salonului Internaţional de carte pentru Copii şi Tineret organizat la Centrul Expoziţional MOLDEXPO.

La Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc” am făcut cunoştinţă cu istoricul acestei instituţii de învăţământ şi problematica actuală a liceului, am vizitat cabinetele organizate pe diverse specialităţi. Interesant este faptul că Liceul Teoretic ,,Mihai Marinciuc” are şi un loc de rugăciune. Paraclisul cu hramul sărbătorii Minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose a fost ridicat la inițiativa conducerii liceului – Director prof.dr. Gheorghe Gînju şi a corpului didactic al instituţiei.

Vizita a constituit un prilej deosebit pentru discuta posibilităţile viitoare de colaborare. Cu profesorul de fizică şi astronomie Ion Nacu am conlucrat în cadrul proiectului transfrontalier derulat de Muzeul „Vasile Pârvan” pentru construirea Planetariului. Doamna prof. Ina Logaciova a participat cu elevii pe care îi îndrumă la ediţia din acest an a Concursului Regional „LUCEAFĂRUL” şi a obţinut 7 premii I, II şi III, precum şi Trofeul „Grai românesc”.

Liceul este cunoscut şi prin concursul de Fizică „In Memoriam Mihai Marinciuc” organizat la iniţiativa colegilor şi discipolilor Profesorului Mihai Marinciuc: Doctor în ştiinţe fizico-matematice, conducător ştiinţific la diverse instituţii, coordonator de publicaţii ştiinţifice şi metodice, autorul a 6 manuale standard de fizică pentru licee şi a 8 culegeri de probleme de fizică. A participat la şcolile de fizică de vară şi olimpiadele din România cu elevi şi profesori din Republica Moldova în oraşele Brăila, Gura Humorului, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Oradea, Timişoara şi Iaşi. Prima ediţie a concursului a avut loc la 26 noiembrie 2011. Această manifestare urmăreşte promovarea interesului pentru fizică, pentru performanță, formarea unei imagini coerente despre învățămîntul din Republica Moldova, cultivarea tinerei generații, atragerea atenției întregii comunități asupra problemelor copiilor capabili de performanță din Republica Moldova. Nu mai puțin importantă este intenția de a identifica oportunități reale de colaborare eficientă între învățămîntul secundar general și instituțiile de învățămînt universitar în domeniul științelor reale. La 26 noiembrie 2017 reputatul profesor Mihai Marinciuc ar fi împlinit vîrsta de 79 de ani.

Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret de la Chişinău lansat în aprilie 1997, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale ce au loc în ultimii ani în Republica Moldova. Menirea acestei acţiuni este de a susţine editarea şi difuzarea cărţii pentru copii şi tineri, promovarea cărţii de un înalt nivel artistic şi sprijinirea celor ce contribuie la crearea şi editarea publicaţiilor pentru copii. La ediţia din acest an a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret au fost reprezentate peste 110  edituri şi distribuitori de carte din 9 ţări: Republica Moldova, România, Franţa, Germania, China, Lituania, Polonia, Ucraina, Ungaria.

Programul ediţiei a XXI-a a manifestării desfăşurată în perioada 11-14 mai 2017, a inclus: Expoziţie de carte, Expoziţie de ilustraţii de carte în original, Lansări de carte, Sesiune de comunicări Bibliotecile în serviciul copiilor: oportunități pentru dezvoltare, instruire, comunicare”, Forumul Copiilor – laureaţi ai Concursului republican „Biblioteca – cheia succesului meu”, Activităţi interactive pentru copii. Am avut ocazia să vizităm și o expoziție de grafică de carte pentru copii – ilustrații semnate de Victoria Rață, Olga Cazacu și Rodica Musteață. Ediția din acest an a Salonului a propus multe titluri noi, concursuri, proiecte transfrontaliere precum BookStore.md, formule inedite de concepere și realizare a cărții pentru copii.

Un moment deosebit de important la fiecare ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret este ceremonia de înmânare a premiilor. Premiile se decernează de către un juriu alcătuit din personalităţi marcante ale culturii, reprezentanţi ai uniunilor de creaţie, ai bibliotecilor şi ai publicului cititor. Începând cu anul 1998, autorul care a primit premiul „Cartea Anului” la ediţia anterioară a Salonului, scrie o carte specială, numită cartea-surpriză. Această carte este editată de către organizatorii Salonului cu sprijinul financiar al sponsorilor şi oferită în dar copiilor care vizitează Salonul. Partenerul nostru, Editura „LYCEUM” – director Iurie Miron, a fost premiat în cadrul Salonului din 2016.

Deoarece în ziua vizitei noastre la Chişinău a fost celebrată „Ziua Europei”, am avut ocazia să facem cunoştinţă cu „Orăşelul European” amplasat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare”.

Mulţumim domnului Iurie Miron – director al Editurii „Lyceum”, doamnei Svetlana Miron, domnului prof.Ştefan Tiron – Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova şi domnului prof.Ion Nacu pentru căldura cu care am fost primiţi şi pentru programul oferit.

prof.Ioan Adam, preşedinte Asociaţia Astronomică “Sirius”- Club UNESCO

Galerie foto:

Calendar Astronomic Mai 2017

Fenomene astronomice în luna mai
/Datele din acest calendar sunt valabile pentru coordonatele Bârladului/
Latitudine: 46,23°N, Longitudine: 27,67°E
Evenimente

01 mai – Luna trece la 10 grade sud de steaua Pollux (m = +1,1) / constelaţia Gemini
/ (ora 23)

02 mai – Mercur (m = +2,3) este staţionar în constelaţia Pisces, după care reia
mişcarea directă / (ora 17)
04 mai – Luna trece la 0,5 grade sud de steaua Regulus (m = +1,4) / constelaţia Leo /
(ora 13). Ocultaţie vizibilă din Australia şi Noua Zeelandă.

Continuă să citești

Concursul de Grafică, Pictură şi Fotografie “Visând la aştri”

Concursul de Grafică, Pictură şi Fotografie “Visând la aştri”, este organizat în parteneriat de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Asociaţia Astronomică „Sirius”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, Casa Corpului Didactic Vaslui, Palatul Copiilor Tulcea, Asociaţia „Artă. Tradiţie. Cultură”. În vederea susţinerii concursului,  organizatorii pot coopta şi alte instituţii în parteneriat sau colaborare.

       Scopul  concursului  constă  în:

  • promovarea  graficii / picturii  şi  fotografiei  cu  specific  astronomic;
  • stimularea  inventivităţii  şi  fanteziei  tinerilor  cu  preocupări  în  domeniul  artei  fotografice;
  • stimularea  obţinerii  de  informaţii  cât  mai  exacte  despre  evoluţia  unui  fenomen  astronomic,  prin  valoarea  ridicată  a  fotografiilor;
  • realizarea  unor  schimburi  de  experienţă  între  tinerii  artişti  şi cei  consacraţi  în  domeniu;
  • promovarea  valenţelor  educative  ale  astronomiei.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download