Informare de presă Copiii Universului

La invitația Centrului educațional YES care organizează în această perioadă o școală de vară, Asociația Astronomică SIRIUS a realizat în cadrul secțiunii „Cluburi de știință”, un atelier de prezentare a importanței astronomiei pentru copii. Acest lucru nu este întâmplător, programul AAS intitulat „Priviți cerul înstelat!” fiind menit să stârnească curiozitatea științifică și tehnologică din primii ani de formare. Deoarece știința și cultura interacționează, încercăm să explicăm într-un mod non-magic ce fac oamenii de știință și care sunt provocările zilelor noastre.

Astronomia este un subiect atractiv pentru educație. Ea este asociată cu fascinația necunoscutului și a inaccesibilului, dar folosește instrumente, concepte și perspective din diferite științe fundamentale, precum matematică, fizică, chimie, biologie. De aceea, Astronomia poate fi utilizată pentru introducerea științelor în rândul tinerilor și pentru a le spori interesul pentru studii ulterioare în această direcție.

Pornind de la o serie de întrebări din domeniul astronomiei, am interacționat cu copiii, majoritatea din ciclul primar, pentru a identifica principalele motive pentru învățarea astronomiei: Astronomia este studiul tuturor lucrurilor; Întotdeauna există ceva nou de învățat; Poate stimula mintea; Poate fi o experiență de legătură; Poate fi o experiență de învățare; Poate fi un hobby creativ; Poate fi folosit ca instrument de învățare.

Dialogul realizat la activitatea din 18 august 2022, a vizat informațiile interesante pe care le oferă astronomia, activitățile specifice unui astronom, importanța explorării spațiului cosmic, diferența dintre Cosmos și Univers, diferența dintre astronaut și cosmonaut astronomia în viața omului, predarea astronomiei în școală, prezentarea activităților Asociației Astronomice SIRIUS.

Cu ajutorul filmului „Călătoria fantastică: DE LA MICRO LA MACRO COSMOS”, copiii au călătorit imaginar cu mare viteză prin salturi amplificate de 10 ori. până la atingerea limitei imaginabilului în MACRO COSMOS. apoi, după o întoarcere, ceva mai rapidă, la punctul de plecare, au continuat călătoria în sens opus, în MICRO COSMOS, micșorând lungimea salturilor de 10 ori. Filmul permite observarea stabilității și unității legilor din Univers și ne îndeamnă să medităm la cât de mult mai avem încă de învățat… Copiii au înțeles că Universul este privit ca un Mare Cosmos și omul ca un Mic Cosmos, analog cu cel mare.

Copii au pus întrebări interesante, dovedind curiozitatea lor naturală pentru cunoaștere în general și interes pentru a afla mai multe despre stele, planete și galaxii. Acest demers privind învățarea Astronomiei, va permite copiilor să înțeleagă că este la fel ca atunci când călătorim într-o ţară străină și treptat începem să înţelegem limba vorbită acolo.

În perioada următoare, ei vor participa la activități observaționale unde vor utiliza telescoapele și echipamentele din dotarea AAS. Astronomia este mai mult decât o ramură a științei moderne: este un simbol al colectivității și continuității patrimoniului cultural al omenirii. Atunci când un copil privește bolta cerească pentru prima data printr-un instrument astronomic, stelele, Luna și planetele pot deveni la fel de importante ca și preocupările sale zilnice.

Multumim doamnei prof. Anca Sandu și întregii echipe a Centrului educațional YES pentru colaborare în realizarea acestui eveniment și oportunitatea ca Astronomia să devină prima știință a copiilor acestui Centru Educațional!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM