Informare de presă Gânduri despre copilărie, școală și astronomie

Aniversările din luna lui „Cireșar”/„Cireșel”, „Ziua Internațională a Copilului“ – 1 Iunie, „Ziua Învățătorului” – 5 iunie și „Ziua Mondială a Mediului” – 5 iunie, sunt un bun prilej de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o oportunitate pentru societate de a-și manifesta recunoştinţa faţă de dascăli. Acestea sunt momente în care universurile celor cu suflet pur de copil se reunesc cu cele ale persoanelor care pun pe primul plan interesele şi dorinţele lor.

Atât de mulți copii iubesc spațiul și astronomia și nu este greu de înțeles de ce. Accesarea cunoștințelor din domeniul astronomiei în cadrul Asociației Astronomice SIRIUS, sub îndrumarea cadrelor didactice, îi poate inspira pe copii să urmeze cariere în știință sau în explorarea spațiului, să-și facă prieteni noi.

Astronomia studiază totul, de la găurile negre la Big Bang. În domeniul astronomiei, există întotdeauna multe lucruri de descoperit. Cercetătorii fac în mod constant descoperiri, fie că găsesc o nouă planetă, fie că află mai multe despre cele pe care le cunoaștem deja, dar și despre asteroizi și comete. Și odată cu progresele tehnologice, putem explora Universul în moduri care au fost cândva imposibile. Astronomia este un subiect fascinant ce îi poate ajuta pe copii să învețe despre lumea din jurul lor și să înțeleagă mai bine Universul. De asemenea, poate stimula dragostea pentru învățare, care îi va aduce beneficii pe tot parcursul vieții. În plus, astronomia poate ajuta copiii să dezvolte gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor. Astronomia este o modalitate excelentă de a determina copiii să se intereseze de știință și natură. În același timp, astronomia poate fi o experiență distractivă și plină de satisfacții! Împărtășirea cerului nopții cu alți copii / prieteni, poate fi un moment pentru a crea amintiri durabile. Astronomia poate fi o modalitate excelentă pentru copii de a-și exprima creativitatea.

Pe lângă sprijinul primit din partea comunității: menționăm cu această ocazie aprobarea în luna mai a finanțării nerambursabile alocată de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes local pentru anul 2022, a proiectului „Expoziția de astrofotografie Priviți cerul înstelat!”/ tipul de activități: Activități de tineret, copiii de la SIRIUS sunt susținuți și din străinătate pentru dezvoltarea lor personală.

Doamna dr. Alina Donea – Senior Lecturer in Solar Physics and Applied Mathematics School of Mathematics, Monash University (Australia), Membru de Onoare al Asociației Astronomice SIRIUS, a pus la dispoziția copiilor din structura MiniAAS, ultima ediție a revistei „The Australian Physicist”, care este un număr special dedicat spațiului. Micii astronomi amatori își pot face o idee despre „trendul” legat de viitorul sateliților, a climei spațiale, etc. Pentru întrebări despre revistă și continuțul său științific, dar și din diverse teme de astronomie și astrofizică, avem în vedere realizarea în toamnă a unei întâlniri online cu doamna Alina Donea. Îi mulțumim pentru sprijinul deosebit și permanent oferit programelor dezvoltate de AAS!
Copiii de la Sirius au primit recent dulciuri din partea familiei Alina și Marius Stângă din Italia. Mulțumim cu această ocazie sponsorilor și doamnei Iulia Chiper care a mediatizat activitatea copiilor noștri și a intermediat primirea cadourilor delicioase, cu ocazia cursului de astronomie din 5 iunie 2022!

Este cu adevărat minunat să știi că un copil care își arată entuziasmul față de astronomie, este încurajat de părinții săi să participe la activitățile unui club de astronomie. Invităm cu această ocazie părinții ai căror copii doresc să-și dezvolte abilitățile pentru înțelegerea unora dintre aspectele fascinante ale universului nostru, să participe în perioada vacanței de vară la derularea proiectului educațional „Tabăra de lângă casă”, la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM