Perseide 2021

Informare de presă O nouă întâlnire cu Perseidele

În fiecare an, între 17 iulie și 24 august, planeta noastră Pământ străbate calea orbitală a cometei Swift-Tuttle, „părintele” curentului de meteori Perseide. Corpuri meteorice provenite de la cometa Swift-Tuttle interacționează cu atmosfera superioară a Pământului, producând meteori rapizi: viteza de aproximativ 60 km/s.

În emisfera nordică, considerăm Perseidele din luna august drept curentul de meteori preferat. Curentul Perseide este activ în zilele în care multe familii sunt în vacanță. Și ce ar putea fi mai atractiv decât să stai afară după căldura zilei și să admiri meteorii? În plus, 2021 este un an excelent pentru acest curent meteoric, deoarece Luna nu va produce interferențe semnificative. Aflată în faza de Lună Nouă, Luna va apune la Bârlad, în preajma maximului, la ora 22:34.

Pentru cei care nu fac rapoarte de observare, nu sunt necesare echipamente speciale sau cunoștințe speciale despre constelații. Este nevoie pentru un spectacol cât mai bun, de un loc de observare fără obstacole (câmp deschis) și fără poluare luminoasă de la surse artificiale. Meteorii vor veni practic dintr-un singur punct de pe cer, numit radiant, în acest caz din constelația Perseus. De la Bârlad, radiantul este circumpolar, ceea ce înseamnă că este întotdeauna deasupra orizontului și curentul va fi activ pe tot parcursul nopții.

În apropierea constelației Perseus, puteți remarca stelele Capella și Aldebaran și roiul deschis Pleiade.
Pentru maximul curentului de meteori se fac predicții de către instituții specializate. Conform uneia dintre aceste predicții, maximul Perseidelor se va produce pe 12 august 2021 la ora 22. Rata normală observată la maximum din zonele fără poluare luminoasă, variază de la 50 la 75 de meteori pe oră.

Cometa Swift-Tuttle a atins ultima dată periheliul – cel mai apropiat punct de Soare – în decembrie 1992 și va face acest lucru în iulie 2126.
În general, pentru a vedea mai mulți meteori, trebuie făcute observații de la miezul nopții până în zori. Atunci, partea Pământului pe care stăm se va îndrepta spre fluxul de corpuri meteorice care vin din spațiu. Un număr mare de meteori se pot observa în diminețile de 11, 12 și 13 august.

Rezervați-vă cel puțin o oră pentru observare, deoarece meteorii vin aleatoriu, ceea ce determină pauze între apariții.
Deoarece în această perioadă sunt activi și alți curenți de meteori, se impune pentru a identifica sursa tuturor meteorilor, cunoașterea radianților pentru α-Capricornids, Southern-Aquariids și κ-Cygnid.

Membrii Asociației Astronomice SIRIUS vor participa și în acest an la o campanie de observare a maximului curentului meteoric PERSEIDE, în zona Cotu-Negru, finalizată cu întocmirea şi trimiterea de rapoarte la Organizaţia Internaţională de Meteori.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM