Informare de presă Participare la proiectul ERATHOSTENES 2023

Astronomia este un mediu excelent pentru stimularea interesului elevilor pentru știință și tehnologie. Totodată, astronomia oferă o interesantă introducere în metoda științifică și conceptul că natura poate fi investigată prin mijloace raționale.
Erathostenes din Cirene (276 î.Hr. -194 î.Hr.; scriitor științific, matematician, astronom, „părintele Geografiei” și poet), a determinat pentru prima oară cu o precizie uimitoare circumferința și raza Pământului.
Pentru a promova metoda concepută de Eratosthenes din Cirene în rândul elevilor, Departamentul de Fizică, Facultatea de Științe Naturale, Universitatea din Buenos Aires (Argentina), Laboratorul Pie-Auger, Universitatea Națională Tehnologică, Regional Mendoza (Argentina) și Argentina Physical Society, a inițiat Proiectul ERATHOSTENES. În cadrul acestui proiect, elevi din emisfera nordică și emisfera sudică, participă la un experiment interactiv privind măsurarea razei Pământului utilizând lungimea umbrei unui gnomon, astronomie, matematică, imaginație și multă pasiune pentru cunoaștere.
Măsurătorile au fost programate în perioada 11 – 29 septembrie 2023. Fiecare școală / asociație / club înregistrată în proiect are libertatea de a alege una sau mai multe școli /asociații / cluburi pentru efectuarea măsurătorilor. Din punct de vedere metodologic, fiecare calcul al razei terestre necesită cel puțin două echipe din școli /asociații / cluburi din întreaga lume, pentru a măsura lungimile umbrelor gnomonului, fiecare în locația sa geografică la prânzul solar, în aceeași zi, în apropierea echinocțiului. Participanții pot măsura în zile diferite, dar raza terestră trebuie determinată de ambele școli /asociații / cluburi în aceeași zi. Dacă nu există astfel de parteneri aleși direct, organizatorii proiectului stabilesc parteneri virtuali.
Componenta Nord-Sud a distanței dintre două entități, trebuie să fie mai mare de 400 km. Componenta Est-Vest este liberă deoarece, în precizia metodei, se consideră Pământul ca o sferă perfectă și că există simetrie de rotație la amiaza solară.
În 2023 au fost înregistrate la acest proiect internațional 197 de perechi de școli /asociații / cluburi. Valoarea de referință determinată de organizatori la această ediție este R= (6260 +/- 40 ) Km. De la structura MiniAAS a Asociației Astronomice SIRIUS, au participat în acest an trei echipe îndrumate de prof. Ioan Adam:
٠Anastasia – Maria Grancea, clasa a VIII-a, C.N. „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad;
٠Petru -Vlad Munteanu, clasa a V-a, C.N. „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad;
٠Alexia Ioana Roșca, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Iorgu Radu” Bârlad, Gabriela Elena Neacșu, clasa a III-a, Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad, Teodor Mihai Butnaru, clasa a V-a, Școala Gimnazială Nr.1 Perieni.
Comparând precizia celor 197 de măsurători, se remarcă rezultatele excelente ale elevilor bârlădeni la acest experiment internațional interactiv:
-Anastasia – Maria Grancea / R = 6236 km: valoarea se încadrează în marja de eroare (este în primele 5 rezultate);
-Petru-Vlad Munteanu / R = 6188 km: este în primele 20 rezultate în raport cu valoarea de referință de 6260 km.
Felicitări elevilor bârlădeni pentru participarea la acest eveniment internațional fascinant! Rezultatele evidențiază interesul și modul în care elevii din structura MiniAAS au pregătit participarea la proiectul ERATHOSTENES prin efectuarea experimentului în mod repetitiv în cadrul activităților proiectului educațional „Școala de Vară AAS aduce Universul mai aproape de tineri” din acest an.
Mulțumim pentru participarea la acest proiect în calitate de profesori colaboratori domnilor prof. Adrian Profir / Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, prof. Valentin Rășcanu / Liceul Tehnologic Puiești, precum și sprijinului oferit de părinții elevilor participanți!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM